Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 4–5 łyżek brązowego cukru
- 5–6 pomarańczy
- 50 dag waniliowego twarożku homogenizowanego
- 2 żółtka
- 2–3 łyżki posiekanych pistacji
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozmroź, najlepiej zostawiając je na całą noc na górnej półce w lodówce.
- Rozwiń rozmrożone ciasto, ułóż na blasze. Odetnij paski o szerokości 1 cm. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem, ułóż na nich paski ciasta i lekko dociśnij, formując wyższy rant. Środek ciasta również posmaruj żółtkiem i posyp brązowym cukrem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i upiecz na rumiano (około 20 minut).
- Po ostudzeniu posmaruj ciasto twarożkiem waniliowym. Obłóż plasterkami pomarańczy i posyp pistacjami.