Tarta pomarańczowa - przepis

Spód tarty jest równie dobry na kruchym lub biszkoptowym spodzie.
/ 12.02.2013 09:11
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta pomarańczowa - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 4–5 łyżek brązowego cukru
  • 5–6 pomarańczy
  • 50 dag waniliowego twarożku homogenizowanego
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki posiekanych pistacji
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie rozmroź, najlepiej zostawiając je na całą noc na górnej półce w lodówce.
  2. Rozwiń rozmrożone ciasto, ułóż na blasze. Odetnij paski o szerokości 1 cm. Brzegi ciasta posmaruj żółtkiem, ułóż na nich paski ciasta i lekko dociśnij, formując wyższy rant. Środek ciasta również posmaruj żółtkiem i posyp brązowym cukrem.  
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i upiecz na rumiano (około 20 minut).  
  4. Po ostudzeniu posmaruj ciasto twarożkiem waniliowym. Obłóż plasterkami pomarańczy i posyp pistacjami.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA