Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 120 g masła,
- 80 ml lodowatej wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- pęczek zielonych szparagów,
- 2 jajka,
- łyżka pesto,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 150 ml śmietany,
- kilka pomidorków,
- ostra papryka,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wrzuć do miski, lekko wymieszaj, a następnie zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyjmij i wyklej nim prostokątną formę (25 x 30 cm).
- Wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 15 minut. Możesz dodatkowo obciążyć spód ciasta ceramicznymi kamykami piekarniczymi.
- Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, opłucz główki i resztę pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 15 minut).
- Odcedź, lekko ostudź i ułóż na upieczonym cieście.
- Jajka dokładnie połącz z pesto, parmezanem i śmietaną, dopraw do smaku, a następnie polej szparagi.
- Obłóż pokrojonymi pomidorkami.
- Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.
fot. Tarta ze szparagami i pomidorkami/Adobe Stock, Brent Hofacker
Tarta ze szparagami na cieście francuskim
Pyszną tartę możesz przygotować także bez wyrabiania kruchego ciasta. Zamiast tego możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Ułóż na nim wybrane składniki oraz jajeczną masę albo posyp tartym serem, pokruszoną fetą oraz oliwą z oliwek.
Tarta na cieście francuskim dobrze smakuje z dodatkiem pestek słonecznika, pomidorów suszonych oraz koktajlowych.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.04.2015.
Czytaj także:
Jak przechowywać szparagi?
Makaron ze szparagami i kurczakiem
Sałatka ze szparagami