Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 25 dag mąki, plus mąka do posypania blatu
- łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 12 dag pokrojonego zimnego masła
- roztrzepane jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
Pomidory suszone w piekarniku:
- ok. 3 kg dojrzałych pomidorów, obranych, bez soku i pestek
- oliwa do pokropienia
- 8-10 gałązek tymianku, kilka do ozdoby
- sól
- pieprz
Pieczony czosnek:
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 15 dag startego sera, najlepiej comte (ew. gruyere)
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z suszonymi pomidorami!
- Z mąki, soli, cukru, masła, roztrzepanego jajka i wody zagnieć ciasto.
- Uformuj płaski placek, zawiń w folię, chłodź 30 minut.
- Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm (musi wypełnić formę średnicy 28 cm).
- Chłodź około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż pergaminem, wysyp grochem.
- Piecz 20 minut, usuń groch i papier.
- Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, piecz 10-15 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
- Wyjmij i ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do 135 stopni.
- Ułóż pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop oliwą i posyp tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu.
- Piecz 2,5 godziny. Wyjmij i ostudź.
- Odetnij górne części główek czosnku.
- Połóż je na folii aluminiowej.
- Każdą główkę polej łyżką oliwy.
- Zawiń czosnek w folię.
- Piecz około 50 minut, aż będzie miękki. Wyjmij i ostudź.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Spód tarty posmaruj pieczonym czosnkiem i posyp połową sera.
- Ułóż suszone pomidory.
- Lekko posyp solą i pieprzem.
- Posyp resztą sera i tymiankiem.
- Piecz 10 minut, aż ser się roztopi i tarta będzie ciepła. Przestudź, podawaj.