Tarta z suszonymi pomidorami - przepis składniki i przygotowanie

Z pieczonym czosnkiem i tymiankiem!
Weronika Kwaśniak / 26.05.2015 04:25
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z suszonymi pomidorami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag mąki, plus mąka do posypania blatu  
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 12 dag pokrojonego zimnego masła
  • roztrzepane jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Pomidory suszone w piekarniku:


  • ok. 3 kg dojrzałych pomidorów, obranych, bez soku i pestek
  • oliwa do pokropienia
  • 8-10 gałązek tymianku, kilka do ozdoby
  • sól
  • pieprz

Pieczony czosnek:


  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag startego sera, najlepiej comte (ew. gruyere)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z suszonymi pomidorami!

  1. Z mąki, soli, cukru, masła, roztrzepanego jajka i wody zagnieć ciasto.
  2. Uformuj płaski placek, zawiń w folię, chłodź 30 minut.
  3. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm (musi wypełnić formę średnicy 28 cm).
  4. Chłodź około 20 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  6. Nakłuj ciasto widelcem, wyłóż pergaminem, wysyp grochem.
  7. Piecz 20 minut, usuń groch i papier.
  8. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, piecz 10-15 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
  9. Wyjmij i ostudź.  
  10. Rozgrzej piekarnik do 135 stopni.
  11. Ułóż pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Skrop oliwą i posyp tymiankiem, odrobiną soli i pieprzu.
  13. Piecz 2,5 godziny. Wyjmij i ostudź.
  14. Odetnij górne części główek czosnku.
  15. Połóż je na folii aluminiowej.
  16. Każdą główkę polej łyżką oliwy.
  17. Zawiń czosnek w folię.
  18. Piecz około 50 minut, aż będzie miękki. Wyjmij i ostudź.
  19. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  20. Spód tarty posmaruj pieczonym czosnkiem i posyp połową sera.
  21. Ułóż suszone pomidory.
  22. Lekko posyp solą i pieprzem.
  23. Posyp resztą sera i tymiankiem.
  24. Piecz 10 minut, aż ser się roztopi i tarta będzie ciepła. Przestudź, podawaj.

Zobacz też nasze pomysły na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA