Składniki:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- jajko
- łyżka śmietany kremówki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 90 dag podłużnych pomidorów (czerwonych i żółtych)
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka tymianku
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wsypać sól, dodać masło, posiekać nożem. Wbić jajko, dodać śmietanę, wyrobić szybko ciasto. Gotowe zawinąć w folię i chłodzić 30 minut.
- Posiekać cebulę, zeszklić na oliwie, dodać ocet, dusić kilka minut, aby płyn odparował, doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Pomidory przekroić wzdłuż. Kwadratową formę o boku 25 cm wyłożyć pergaminem, posypać duszoną cebulką. Ułożyć pomidory przekrojem ku dołowi. Ciasto rozwałkować, przykryć pomidory, nakłuć widelcem.
- Piec 35 min (190°C). Upieczoną tartę odwrócić, wyłożyć na duży talerz, pokroić na porcje.