Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- ok. 23 dag masła
- jajko
Nadzienie:
- 10 dag obranych zmielonych migdałów
- 2 jajka
- łyżka kwaśnej śmietany
- łyżeczka cukru
- 60 dag rabarbaru
Do dekoracji:
- cynamon
- cukier brązowy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z rabarbarem!
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
- Dodaj kawałki masła, całość posiekaj.
- Dodaj żółtko, zagnieć kruche ciasto.
- 2/3 ciasta dość cienko rozwałkuj i wylep nim dno i boki natłuszczonej formy na tartę (średnica 24-25 cm).
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na niego suchy ryż (żeby placek się nie podniósł) i piecz całość około 15 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni C. Potem usuń papier i piecz jeszcze 10 minut.
- Zmielone migdały wymieszaj z jajkami, śmietaną i cukrem.
- Masę wylej na podpieczony spód.
- Rozłóż na niej pokrojony na kawałki oraz oczyszczony rabarbar.
- Pozostałe ciasto rozwałkuj dość cienko, pokrój w spore kwadraty, ułóż je na rabarbarze.
- Kawałki ciasta posmaruj białkiem jajka, posyp cynamonem i cukrem.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz około 35 minut, aż masa migdałowa się zetnie.
Zobacz więcej przepisów z rabarbarem:
Krucha tarta z rabarbarem - przepis
Zapiekane naleśniki z porzeczkami i rabarbarem - przepis
Chutney rabarbarowy - przepis
Ciasto z rabarbarem - 3 przepisy