Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- czubata łyżka kakao
Krem:
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- laska wanilii
- 5 dag mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1-2 łyżki pudru
Wierzch:
- 60 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z kremem waniliowym i truskawkami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep nim foremkę 15 na 32 cm, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp ryż.
- Piecz 20 minut w 185 stopniach C.
- Usuń papier i piecz jeszcze 15 minut, wystudź.
- Żółtka utrzyj z cukrem i miąższem wanilii, połącz z mąką.
- Cały czas miksując, wlewaj gorące mleko.
- Masę przelej do garnka i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń.
- Posyp cukrem pudrem, przestudź.
- Całość wymieszaj, wyłóż na upieczony spód.
- Rozłóż truskawki, polej tężejącą galaretką przygotowaną z 3 szklanek wody.
Zobacz więcej przepisów z truskawkami:
Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis