Tarta z kremem waniliowym i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Ta pyszna tarta stanie się hitem w twoim domu!
Weronika Kwaśniak / 06.06.2016 03:58
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z kremem waniliowym i truskawkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • czubata łyżka kakao

Krem:

  • 6 żółtek  
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 5 dag mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1-2 łyżki pudru

Wierzch:

  • 60 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z kremem waniliowym i truskawkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep nim foremkę 15 na 32 cm, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp ryż.
  3. Piecz 20 minut w 185 stopniach C.
  4. Usuń papier i piecz jeszcze 15 minut, wystudź.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem i miąższem wanilii, połącz z mąką.
  6. Cały czas miksując, wlewaj gorące mleko.
  7. Masę przelej do garnka i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń.
  8. Posyp cukrem pudrem, przestudź.
  9. Całość wymieszaj, wyłóż na upieczony spód.
  10. Rozłóż truskawki, polej tężejącą galaretką przygotowaną z 3 szklanek wody.

Zobacz więcej przepisów z truskawkami:

Jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami?
Rolada bezowa z truskawkami - przepis
Napoleonka z truskawkami - przepis
Tarta z truskawkami - przepis
Ciasto z truskawkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA