Tarta pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie

Na cieście kakaowym!
Weronika Kwaśniak / 30.11.2015 06:13
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • łyżka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • żółtko
  • 3 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:

  • 2 jajka
  • żółtko
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • sok i miąższ z pomarańczy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę pomarańczową!

  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
  2. Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  3. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie wyłóż papierem do pieczenia, wsyp groch, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut.
  5. Papier i groch usuń, ciasto piecz kolejne 15 minut.  
  6. W żaroodpornej misce umieść jajka, żółtka, cukier, skórkę, miąższ i sok z pomarańczy.
  7. Ubijaj na parze około 15-20 minut.
  8. Masę ostudź i połącz z ubitą kremówką.
  9. Następnie wylej na upieczony spód.
  10. Odstaw do zamrażarki mniej więcej na 5 godzin.
  11. Wyjmij na 10 minut przed podaniem.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA