Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- łyżka kakao
- łyżka cukru pudru
- 10 dag masła
- żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
- 2 jajka
- żółtko
- skórka starta z dwóch pomarańczy
- sok i miąższ z pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę pomarańczową!
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
- Foremkę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i wylep ciastem.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie wyłóż papierem do pieczenia, wsyp groch, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz 20 minut.
- Papier i groch usuń, ciasto piecz kolejne 15 minut.
- W żaroodpornej misce umieść jajka, żółtka, cukier, skórkę, miąższ i sok z pomarańczy.
- Ubijaj na parze około 15-20 minut.
- Masę ostudź i połącz z ubitą kremówką.
- Następnie wylej na upieczony spód.
- Odstaw do zamrażarki mniej więcej na 5 godzin.
- Wyjmij na 10 minut przed podaniem.