Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki
- 5 dag zmielonych migdałów
- 5 dag zmielonych orzechów laskowych
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z cytryny
Na obłożenie:
- 80 dag kwaskowych jabłek
- 3 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- 7 łyżek płynnego miodu
- 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z jabłkami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Wylep dno i boki foremki.
- Przykryj papierem do pieczenia, wsyp groch i piecz 15 minut w 200°C.
- Usuń papier i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 190°C.
- Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń pestki.
- Jabłka delikatnie obsmaż na maśle, oprósz cynamonem.
- Miód lekko podgrzej, połącz z płatkami migdałowymi.
- Jabłka rozłóż na cieście, polej miodem z migdałami i piecz 10 minut w temperaturze 210°C.
- Tarta jest najlepsza na ciepło z lodami.