Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 220 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- jajko
- 5 jabłek
- 150 g cukru
- 70 g rodzynek
- 60 g płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- łyżka mleka
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę jabłkowo-migdałową. Polecamy serwowanie jej z gałką lodów waniliowych!
- 120 g masła, proszek do pieczenia, cukier, mąkę i jajko wymieszaj i szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw do lodówki na 40 minut.
- Około 1/3 schłodzonego ciasta odłóż, a pozostałą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 24 cm.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 minut.
- Podpieczony spód przestudź.
- W tym czasie z reszty ciasta zrób wałek. Wyklej nim bok formy.
- Jabłka obierz, 3 sztuki pokrój i wyłóż na podpieczony spód.
Francuska szarlotka - przepis na Tarta Tatin
- Pozostałe 2 jabłka pokrój, na patelni rozpuść łyżkę masła i łyżkę cukru, wrzuć rodzynki.
- Gdy podsmażana masa jabłkowa lekko napęcznieje, przełóż ją na jabłka rozłożone w tortownicy.
- Na patelni umieść pozostałe masło, miód, cukier, płatki migdałowe i mleko.
Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis video
- Dorzuć podsmażone jabłka i wszystko razem duś.
- Masę jabłkowo-migdałową wyłóż na ciasto.
- Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 190 stopni C piekarnika i piecz przez 30 minut.