Tarta z jagodami - przepis składniki i przygotowanie

Możesz użyć jagód lub borówek!
Weronika Kwaśniak / 16.07.2015 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z jagodami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • jajko

Na masę serową:


  • 1/2 kostki masła  
  • 1/2 kg twarogu
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 25 dag jagód lub borówek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z jagodami!

  1. Mąkę, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao, jajko i masło zagnieć.
  2. Ciasto zawiń w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
  3. Na masę serową żółtka oddziel od białek. Z białek ubij pianę.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj po jednym żółtku.
  5. Do masy żółtkowej dodaj zmielony ser, pianę z białek i budyń.
  6. Formę o średnicy 28-30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy.
  8. Na ciasto wyłóż masę serową, wysyp jagody.
  9. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA