Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 15 dag masła
  • 25 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • jajko

Na masę serową:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kg twarogu
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 25 dag jagód lub borówek
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z jagodami!

  1. Mąkę, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao, jajko i masło zagnieć.
  2. Ciasto zawiń w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
  3. Na masę serową żółtka oddziel od białek. Z białek ubij pianę.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj po jednym żółtku.
  5. Do masy żółtkowej dodaj zmielony ser, pianę z białek i budyń.
  6. Formę o średnicy 28-30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy.
  8. Na ciasto wyłóż masę serową, wysyp jagody.
  9. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Reklama

Zobacz inne przepisy na tarty:

Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis
Tarta z boczkiem i cebulą - przepis
Tarta porowo-jarmużowa - przepis

Reklama
Reklama
Reklama