Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag masła
- 25 dag mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- jajko
Na masę serową:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kg twarogu
- szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 4 jajka
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 25 dag jagód lub borówek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z jagodami!
- Mąkę, cukier puder i wanilinowy, proszek do pieczenia, kakao, jajko i masło zagnieć.
- Ciasto zawiń w folię i włóż na 20 minut do lodówki.
- Na masę serową żółtka oddziel od białek. Z białek ubij pianę.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj po jednym żółtku.
- Do masy żółtkowej dodaj zmielony ser, pianę z białek i budyń.
- Formę o średnicy 28-30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy.
- Na ciasto wyłóż masę serową, wysyp jagody.
- Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.