Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 12 dag masła 3 łyżeczki maku
- 2 łyżki drobnego cukru brązowego
- 2 łyżeczki śmietany 18%
Na masę:
- 20 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki kremówki
- miąższ z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- 3 morele
- 2 szklanki dowolnych owoców
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę na cieście makowym!
- Składniki na ciasto rozdrobnij za pomocą widelca, następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Ciastem wylep foremkę o średnicy 20 cm.
- Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Papier i groch usuń, ciasto piecz jeszcze 15 minut.
- Z resztek ciasta uformuj zgrabne listki.
- Możesz do tego celu wykorzystać foremki.
- Ułóż listki na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piecz ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudź.
- Mascarpone utrzyj z cukrem i wanilią.
- Dodaj ubitą kremówkę.
- Masą posmaruj ciasto, obłóż owocami i polej tężejącą galaretką.
- Udekoruj ozdobnymi listkami.