Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 1-2 łyżeczki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 dag posiekanej natki pietruszki
- 5 dag posiekanego koperku
Na nadzienie:
- 2 jajka
- 20 dag jogurtu greckiego
- 15 dag twarożku
- pieprz
- sól
- garść fasolki szparagowej
- pomidorki cherry
- żółty pomidor
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z fasolką szparagową!
- Wymieszaj przesianą mąkę, odrobinę soli, wodę i posiekaną zieleninę.
- Szybko zagnieć ciasto (gdy będzie zbyt twarde, dolej trochę wody, gdy zbyt rzadkie - wsyp nieco mąki).
- Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
- Fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj, przełóż do 2 niewielkich prostokątnych form do tarty, brzegi odkrój i odłóż.
- Spody nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 10 minut.
- Jajka, jogurt i twarożek wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyjmij tarty, rozlej nadzienie, wierzch udekoruj fasolką, pokrojonymi pomidorami i kawałkami ciasta.
- Piecz około 25-30 minut. Udekoruj natką pietruszki.
Zobacz więcej przepisów na tarty:
Tarta z cukinią i bakłażanem - przepis
Tarta z brokułami i mięsem - przepis
Tarta cebulowa z boczkiem - przepis
Tarta z ricottą i mascarpone - przepis