Tarta z rabarbarem - przepis

Krucha tarta z rabarbarem to pyszne ciasto, które przygotujesz sama w domu!
/ 06.06.2013 03:04
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
  • 1–2 łyżki śmietany
  • 5–6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki grubego cukru do posypania
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Schłodzone masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę i pokruszone żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.
  2. Łodygi rabarbaru dokładnie umyj, odetnij obeschnięte końce. Jeśli mają grubszą skórkę, zdejmij ją. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, wyłóż nim dno prostokątnej formy, uformuj niski brzeg, ponakłuwaj widelcem. Na cieście z rabarbarem ułóż kawałki rabarbaru, całość posyp cukrem.
  4. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i piecz ok. 30 minut. Przed podaniem tartę pokrój na prostokąty.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA