Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko jaja ugotowanego na twardo
- 1–2 łyżki śmietany
- 5–6 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki grubego cukru do posypania
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Schłodzone masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, szczyptę soli, jajko, śmietanę i pokruszone żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.
- Łodygi rabarbaru dokładnie umyj, odetnij obeschnięte końce. Jeśli mają grubszą skórkę, zdejmij ją. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, wyłóż nim dno prostokątnej formy, uformuj niski brzeg, ponakłuwaj widelcem. Na cieście z rabarbarem ułóż kawałki rabarbaru, całość posyp cukrem.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i piecz ok. 30 minut. Przed podaniem tartę pokrój na prostokąty.