Składniki:
- 5 arkuszy ciasta filo
- 10 dag masła
- 20 dag jeżyn
- 10 dag borówek amerykańskich lub jagód
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów np. pekan, laskowych
- szklanka kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Masło roztop w rondelku, lekko przestudź. Na blacie ułóż jeden arkusz ciasta filo, posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem ciasta i ponownie posmaruj roztopionym masłem. W taki sposób postępuj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat filo lekko posmaruj masłem. Następnie ciasto przełóż do okrągłej foremki (boki mogą nachodzić na siebie), posyp połową zmielonych orzechów.
- Jeżyny i borówki amerykańskie (ew. jagody) opłucz i delikatnie osusz, a następnie wymieszaj z resztą zmielonych orzechów i przełóż do foremki z ciastem. Tartę piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Lekko przestudź, oprósz łyżką przesianego cukru pudru. Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru pudru. Podaj do ciasta w miseczce.