Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 12,5 dag masła
- 25 dag mąki
- 5 dag cukru
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
Na masę bakaliową:
- 5 dag masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 15 dag cukru
- 5 dag mąki
- jajko
- 20 dag orzechów włoskich
- 10 dag żurawiny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z żurawiną i orzechami!
- Dno formy do tarty o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim formę.
- Z resztek ciasta zrób kulki i włóż do formy z ciastem.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Formę z ciastem odstaw na 20 minut do lodówki.
- Połowę orzechów posiekaj w malakserze.
- Włóż do rondla cukier, śmietankę i masło.
- Gdy masło się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa nie miała grudek i zgęstniała.
- Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodaj najpierw jajko, a następnie posiekane orzechy.
- Lekko ostudź.
- Masę orzechową wymieszaj z żurawiną i przełóż do foremki z ciastem.
- Posyp pozostałymi orzechami.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wstaw formę z tartą i piecz około 40 minut.