Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- jajko
- łyżka kwaśnej śmietany
Oraz:
- 70 dag truskawek
- galaretka truskawkowa
- pomarańcza
Do dekoracji:
- bita śmietana
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kakaową tartę z truskawkami!
- Mąkę przesiej z kakao.
- Posiekaj z masłem.
- Dodaj jajko i śmietanę.
- Zagnieć ciasto.
- Cienko rozwałkuj, przenieś na wałku do formy na tartę.
- Wylep brzegi.
- Przykryj pergaminem, obciąż grochem.
- Piecz przez 20 minut w 200°C.
- Usuń pergamin z grochem i piecz około 10 minut. Ostudź.
- Truskawki oczyść, kilka odłóż, resztę zmiksuj.
- Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku i zmiksuj z truskawkami.
- Pomarańczę obierz, pokrój w plasterki, ułóż na tarcie.
- Zalej musem.
- Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj bitą śmietaną.