Kakaowa tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie

Truskawkowa uczta dla zmysłów!
Weronika Kwaśniak / 26.06.2015 06:22
DRUKUJ PRZEPIS
Kakaowa tarta z truskawkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany

Oraz:


  • 70 dag truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • pomarańcza

Do dekoracji:


  • bita śmietana
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kakaową tartę z truskawkami!

  1. Mąkę przesiej z kakao.
  2. Posiekaj z masłem.
  3. Dodaj jajko i śmietanę.
  4. Zagnieć ciasto.
  5. Cienko rozwałkuj, przenieś na wałku do formy na tartę.
  6. Wylep brzegi.
  7. Przykryj pergaminem, obciąż grochem.
  8. Piecz przez 20 minut w 200°C.
  9. Usuń pergamin z grochem i piecz około 10 minut. Ostudź.
  10. Truskawki oczyść, kilka odłóż, resztę zmiksuj.
  11. Galaretkę rozpuść w 150 ml wrzątku i zmiksuj z truskawkami.
  12. Pomarańczę obierz, pokrój w plasterki, ułóż na tarcie.
  13. Zalej musem.
  14. Odstaw do zastygnięcia. Udekoruj bitą śmietaną.

Zobacz inne przepisy z truskawkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA