Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag masła
- 15 dag mąki
- 5 dag mielonych migdałów
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
[CMS_PAGE_BREAK]
[CMS_PAGE_BREAK]
Krem:
- budyń waniliowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki schłodzonej kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek gęstego dżemu malinowego
- 20 dag malin
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z malinami!
- Masło posiekaj z mąką, cukrem i migdałami.
- Dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody.
- Zagnieć ciasto.
- Tortownicę (20 cm) wysmaruj masłem.
- Wylep ciastem dno i boki tortownicy.
- Nakłuj widelcem.
- Przykryj papierem, wysyp groch, piecz 20 minut w 190°C.
- Zdejmij papier i piecz 15-20 min.
- Wystudź.
- Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka.
- Resztę mleka zagotuj, wlej budyń i gotuj, aż zgęstnieje.
- Ostudź.
- Kremówkę ubij z cukrem pudrem.
- Delikatnie wymieszaj z budyniem.
- Dżemem posmaruj ciasto, przykryj kremem.
- Chłodź 30 min.
- Obłóż malinami.