Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 dag masła
- skórka starta i wyciśnięty sok z jednej cytryny
Na masę cytrynową:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- skórka i sok z 2 cytryn
- 3 żółtka
- łyżka masła
Na bezę:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę cytrynową z bezą!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, gotowym wylep foremkę o średnicy 20 cm, wysoko podnosząc brzegi, nakłuj widelcem.
- Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Przykryj papierem, wsyp groch i piecz 20 minut w temp. 200 st. C.
- Papier z grochem usuń, ciasto piecz kolejne 10 minut. Ostudź.
- W garnku wymieszaj wodę z cukrem, mąką, skórką i sokiem z cytryny, mieszając, zagotuj.
- Zestaw z ognia, do gęstej masy dodaj żółtka i masło, wymieszaj, ostudź.
- Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając, partiami dodawaj cukier.
- Wsyp mąkę.
- Ciasto posmaruj masą cytrynową i przykryj pianą.
- Piecz 10 minut w temp. 210 st. C.
- Przed podaniem dobrze ostudź.