Tarta cytrynowa z bezą - przepis składniki i przygotowanie

Lekki deser, idealny na lato!
Weronika Kwaśniak / 16.07.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta cytrynowa z bezą - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag masła
  • skórka starta i wyciśnięty sok z jednej cytryny

Na masę cytrynową:


  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 3 żółtka
  • łyżka masła

Na bezę:


  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę cytrynową z bezą!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, gotowym wylep foremkę o średnicy 20 cm, wysoko podnosząc brzegi, nakłuj widelcem.
  2. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Przykryj papierem, wsyp groch i piecz 20 minut w temp. 200 st. C.
  4. Papier z grochem usuń, ciasto piecz kolejne 10 minut. Ostudź.
  5. W garnku wymieszaj wodę z cukrem, mąką, skórką i sokiem z cytryny, mieszając, zagotuj.
  6. Zestaw z ognia, do gęstej masy dodaj żółtka i masło, wymieszaj, ostudź.  
  7. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając, partiami dodawaj cukier.
  8. Wsyp mąkę.
  9. Ciasto posmaruj masą cytrynową i przykryj pianą.
  10. Piecz 10 minut w temp. 210 st. C.
  11. Przed podaniem dobrze ostudź.

Sprawdź inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA