Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 12,50 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 25 dag mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany
- galaretka malinowa
- 10 dag malin
- 250 ml śmietanki 30-proc.
- łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj z masłem i 10 dag cukru. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtka i śmietanę oraz sól. Zagnieć ciasto. Wylep nim spód i brzegi formy do tart. Wstaw na 20 min do lodówki.
- Maliny utrzyj z resztą cukru, przetrzyj przez sito. Żelatynę i galaretkę rozpuść w 1 szkl. gorącej wody. Schłodź.
- Na spodzie ciasta ułóż krążek pergaminu, posyp suszonym grochem. Piecz ok. 30 min w temp. 190 st. C. Ostudź, usuń groch. Ubij śmietankę, wymieszaj z malinami i galaretką. Tężejącą masę wyłóż na placek. Schłodź.