Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 2 żółtka
Na nadzienie:
- 10 dag cukru
- 4 dag masła
- ok. 500-700 g moreli - pokrojonych na połówki i wypestkowanych
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę Tatin z morelami!
- Wszystkie składniki ciasta zagnieć razem, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Na patelni o średnicy 24 cm (ze zdejmowaną rączką) rozgrzej masło z cukrem i 2 łyżkami wody.
- Kiedy zacznie się karmelizować, wrzuć morele (miejscem przekrojenia do góry) i chwilkę smaż, aby gotujący się karmel obtoczył owoce.
- Zdejmij rączkę i wstaw patelnię na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.
- Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy podobnej do średnicy patelni.
- Patelnię wyjmij z piekarnika i przykryj owoce rozwałkowanym ciastem.
- Drewnianym patyczkiem zrób w cieście dziurki.
- Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 20 minut.
- Ciasto odstaw na 30 minut, aby przestygło.
- Lekko dociskając dłonią, zakręć ciastem, aby odczepiło się od dna formy, przykryj talerzem i odwróć do góry dnem.
Zobacz więcej przepisów z morelami:
Sernik morelowy - przepis
Sorbet morelowy - przepis
Ciasto morelowe - przepis
Przetwory z moreli - 8 przepisów
Polędwiczki faszerowane morelami - przepis