Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 15 dag masła
- żółtko
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 kg kwaśnych jabłek
Przygotowanie:
Zobacz przepis na francuską szarlotkę Tarta Tatin!
- Z podanych składników i odrobiny lodowatej wody zagnieć ciasto, włóż do lodówki na 30 minut.
- Na dużej patelni rozpuść masło.
- Wsyp cukier, smaż, aż powstanie złocisty karmel.
- Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka.
- Smaż około 5 minut.
- Odwróć na drugą stronę i smaż 5 minut.
- Jabłka ułóż w foremce, tak aby zachodziły na siebie.
- Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką.
- Przykryj jabłka, boki powtykaj do środka.
- Nakłuj w kilku miejscach.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 200°C.
- Tartę przykryj talerzem, odwróć.
- Podawaj na ciepło np. z lodami.
Ten słynny francuski smakołyk powstał pod koniec XIX wieku, kiedy to Stephanie Tatin, restauratorka, przez pomyłkę najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero na nich ułożyła ciasto.