Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 15 dag masła
- 25 dag mąki
- 3 łyżki cukru
- jajko
Na nadzienie:
- 70 dag winogron
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ciasto z winogronami!
- Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.
- Niską formę o średnicy 27 cm wysmaruj tłuszczem.
- Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę, pamiętając o tym, aby zrobić wyższe brzegi.
- Umyte winogrona ułóż na cieście.
- Jajka zmiksuj z cukrem i śmietanką.
- Winogrona zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz przez mniej więcej 50 minut.
- Gotowe ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.