Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 4 dag cukru
- 15 dag masła
Na krem:
- 25 dag serka mascarpone
- sok i skórka starta z limonki
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 100 ml ubitej śmietany
- 15 dag suszonych żurawin
Do dekoracji:
- plasterki limonki
- cukier puder
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę serową z żurawiną!
- Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj 3-4 łyżki zimnej wody i pokrojone masło, posiekaj nożem i szybko wyrób.
- Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy i włóż do natłuszczonej formy na tartę.
- Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw na godzinę do lodówki. Przykryj pergaminem i obciąż grochem.
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C, potem wyjmij z pieca, usuń papier i groch.
- Zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i podpiecz jeszcze 10 minut.
- Zrób krem: mascarpone utrzyj z sokiem i skórką z limonki, cukrem i jajkami, połącz ze śmietanką.
- Na podpieczonym cieście ułóż 3/4 żurawin, przykryj kremem i piecz 30 minut.
- Ostudź, udekoruj resztą żurawin i plasterkami limonki, posyp cukrem pudrem.