Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 mrożone ciasto francuskie (400 g)
- 3 duże twarde gruszki
- 1 szklanka wody
- pół cytryny
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta rozmarynu
- 1 łyżka orzeszków pinii
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozmroź, rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na cieście połóż pergamin, obciąż go suchą fasolą. Upiecz na złoty kolor w 220 st. C.
- Gruszki obierz, pokrój w ósemki, usuń gniazdka nasienne, skrop sokiem z cytryny.
- 5 dag cukru wsyp do rondelka, zrumień. Dodaj 1–2 łyżki wody, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gęstniejącym karmelem posmaruj wierzch i brzegi upieczonego spodu.
- Do pozostałego karmelu dodaj resztę wody i cukru. Zagotuj syrop, wrzuć do niego gruszki i rozmaryn. Gotuj ok. 15 min.
- Ciasto francuskie posmaruj miodem, ułóż na nim gruszki, skrop syropem, posyp orzeszkami.