Składniki:
- 150 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 70 g cukru pudru,
- 125 g masła,
- żółtko,
- 3 łyżki śmietany,
- dowolne orzechy według uznania,
- puszka gruszek w syropie lub kilka świeżych owoców.
Krem czekoladowy:
- 5 żółtek,
- 90 g cukru,
- łyżka mąki,
- 1/2 l mleka,
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto z gruszkami!
- Mąkę, cukier puder i kakao wymieszaj z zimnym masłem.
- Dodaj do masy żółtko i śmietanę.
- Zagnieć ciasto, owiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem.
- Rozłóż na cieście papier do pieczenia i coś, co obciąży tartę - np. groch.
- Piecz przez 20 minut w 200 stopniach C.
- Jeśli używasz świeżych owoców, obierz je, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój. Owoce z puszki osącz z syropu.
- Orzechy drobno posiekaj.
- W rondelku zmiksuj żółtka z cukrem, wymieszaj masę z mąką.
- Miksując, wlewaj cieniutkim strumieniem gorące mleko.
- Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważaj, aby nie przypalić kremu!
- Wymieszaj masę z roztopioną czekoladą.
- Gorący krem wylej na tartę.
- Powciskaj w niego gruszki, posyp orzechami.
- Całość schłodź przez co najmniej kilka godzin przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy:
Gruszki w rozmarynie
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Gruszki z nadzieniem żurawinowym