Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Jesienny deser na kruchym cieście: tarta ze śliwkami!
Weronika Kwaśniak / 29.08.2016 07:05
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • małe jajko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 dag śliwek
  • łyżka cukru brązowego
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę ze śliwkami - wyjątkowy deser na kruchym cieście!

  1. Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, rozkrusz w palcach.
  2. Dodaj cukier puder, jajko, śmietanę i sól.
  3. Zagnieć kruche ciasto.

Sernik ze śliwkami - przepis

  1. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.  
  2. W tym czasie śliwki umyj, osącz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki.
  3. Wymieszaj z cukrem.
  4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
  5. Na jego środku rozłóż migdały w płatkach wymieszane z kakao. Przykryj śliwkami.
  6. Boki ciasta podnieś do góry, zagnij lekko do środka.

Co zrobić ze śliwek - 51 przepisów

  1. Tartę piecz około 35 minut w piekarniku o temperaturze 195 stopni C.
  2. Podawaj na ciepło: najlepiej z bitą śmietaną lub kulką lodów śmietankowych albo waniliowych.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA