Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- małe jajko
- łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 50 dag śliwek
- łyżka cukru brązowego
- 5 dag migdałów w płatkach
- łyżeczka naturalnego kakao
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę ze śliwkami - wyjątkowy deser na kruchym cieście!
- Do mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj nożem, rozkrusz w palcach.
- Dodaj cukier puder, jajko, śmietanę i sól.
- Zagnieć kruche ciasto.
- Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
- W tym czasie śliwki umyj, osącz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki.
- Wymieszaj z cukrem.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
- Na jego środku rozłóż migdały w płatkach wymieszane z kakao. Przykryj śliwkami.
- Boki ciasta podnieś do góry, zagnij lekko do środka.
Co zrobić ze śliwek - 51 przepisów
- Tartę piecz około 35 minut w piekarniku o temperaturze 195 stopni C.
- Podawaj na ciepło: najlepiej z bitą śmietaną lub kulką lodów śmietankowych albo waniliowych.