Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:- 25 dag mąki
- 5 dag ciemnego kakao
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- jajko
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 10 dag orzechów pekan
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić tartę czekoladową!
- Mąkę przesiej z kakao.
- Posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i jajko, zagnieć ciasto, schłodź.
- Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
- Piecz przez 15 minut w 190°C, wystudź.
- Czekoladę rozpuść z kremówką na parze.
- Przestudź, ubij.
- Połącz z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek.
- Masę wyłóż na ciasto.
- Udekoruj orzechami.
- Piecz przez około 30 minut w 180°C.