Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25-30 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag serka kremowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
Na nadzienie:
- 1 kg czereśni
- 5 dag masła plus 2 łyżki
- szklanka migdałów
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z czereśniami!
- Z mąki, masła, serka i żółtek zagnieć ciasto.
- Owiń w folię, schłodź.
- Wylep nim foremkę.
- Czereśnie umyj, wydryluj, odsącz, rozłóż na cieście.
- Polej 2 łyżkami stopionego masła.
- Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Z migdałów, masła, cukru, mąki i cynamonu przygotuj kruszonkę, posyp nią owoce.
- Piecz 15 minut.
- Podawaj na zimno lub ciepło z lodami.