Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki
- czubata łyżka wiórków kokosowych
- 10 dag masła
- 2 łyżki zimnej wody
Na masę bananową:
- 2 duże banany
- 1/2 puszki masy krówkowej
- czubata łyżka masła
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- wiórki białej czekolady
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z bananami!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Foremkę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
- Wyjmij z piekarnika, usuń papier i groch, piecz ciasto kolejne 15 minut.
- Masę krówkową podgrzej w rondelku z masłem i orzechami.
- Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone w plasterki banany, przykryj masą.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Ostudź i odstaw na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem wierzch tarty posyp wiórkami białej czekolady i owocami.