Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 1/2 kg czerwonej kapusty
- duża cebula
- jabłko
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę z czerwoną kapustę!
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm.
- Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 10 minut.
- Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 15 minut.
- Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonym wrzątku (około 10 minut).
- Następnie zakwaś kwaskiem i odcedź.
- Cebulę i boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
- Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
- W misce wymieszaj: kapustę, boczek z cebulą i jabłko.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Do masy dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
- Masę wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.
Zobacz więcej przepisów na tarty:
Tarta z boczkiem i cebulą
Jak zrobić tartę z pieczarkami?
Tarta z cukinią i bakłażanem
Tarta z szynką i porem