Tarta z czerwoną kapustą - przepis składniki i przygotowanie

Z jabłkiem i boczkiem wędzonym!
Weronika Kwaśniak / 04.02.2016 06:53
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z czerwoną kapustą - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:

  • 1/2 kg czerwonej kapusty
  • duża cebula
  • jabłko
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z czerwoną kapustę!

  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm.
  2. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 10 minut.
  3. Następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 15 minut.
  4. Kapustę poszatkuj i obgotuj w osolonym wrzątku (około 10 minut).
  5. Następnie zakwaś kwaskiem i odcedź.
  6. Cebulę i boczek pokrój w dużą kostkę i podsmaż na oleju.
  7. Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
  8. W misce wymieszaj: kapustę, boczek z cebulą i jabłko.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. Do masy dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj.
  11. Masę wyłóż na podpieczony spód tarty i piecz w temperaturze 180 stopni C około 30 minut.

Zobacz więcej przepisów na tarty:

Tarta z boczkiem i cebulą
Jak zrobić tartę z pieczarkami?
Tarta z cukinią i bakłażanem
Tarta z szynką i porem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA