Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru +2 łyżki
- 20 dag masła
- jajko
Dodatki:
- 50 dag śliwek
- 3 łyżki orzechów włoskich
- cynamon
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tartę ze śliwkami i orzechami. To esencja jesiennego smaku - kruche ciasto, soczyste owoce i chrupiące orzechy włoskie!
- Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę z 10 dag cukru.
- Dodaj masło i jajko, wymieszaj.
- Ciasto zagnieć i rozwałkuj.
- Wylep nim dokładnie dno i boki formy.
- Nadmiar ciasta po bokach formy zetnij.
- Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki. Pozbądź się pestek.
- Na tarcie ułóż owoce i posyp posiekanymi drobno orzechami.
- Przygotuj kruszonkę: pozostałą część ciasta rozkrusz w dłoniach z 2 łyżkami cukru.
- Kruszonką posyp ciasto.
- Piecz tartę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.