Pyszne ciasta na każdą okazję. Zobacz sprawdzone przepisy
fot. Adobe Stock
Pyszne ciasta z naszych przepisów będą idealne na każdą imprezę rodzinną lub po prostu gdy masz ochotę na coś słodkiego. Są proste w przygotowaniu, smaczne i pięknie wyglądają.
Nic tak nie dopełnia imprezy jak pyszne ciasta, które kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To obowiązkowa pozycja podczas spotkania na herbatę czy rodzinnego obiadu – w końcu kto po sycącym posiłku nie ma ochoty na kawałeczek deseru!
Deser nie musi jednak (a nawet nie powinien) być pracochłonny. Jeśli nie masz czasu albo ochoty na długie oczekiwanie przed piekarnikiem, wybierz ciasto na zimno – na przykład sernik czy pischinger. Jeśli zaś masz wolną chwilę i odrobinę fantazji do wymyślnych dekoracji, przygotuj prawdziwie królewski tort z wieloma warstwami i maślanym kremem.
Pyszne ciasta na szybko
Nie da się ukryć, że jeśli deser jest prosty w przygotowaniu, to smakuje podwójnie dobrze. Każdy lubi zrobić coś smacznego niskim nakładem pracy! Idealnym ciastem dla tych, którzy nie lubią się napracować, będą desery przygotowane na bazie biszkoptów. Są słodkie, wilgotne i zawsze się udają!
Nie zapominaj też o sernikach. Wbrew pozorom te ciasta są całkiem szybkie w przygotowaniu, a do tego zawsze smakują każdemu. Przyrządź tradycyjny sernik z rodzinkami lub innymi bakaliami, a jeśli wolisz odświeżające i owocowe desery – sernik na zimno z truskawkami, malinami lub borówkami.
Ciasta bez pieczenia
Ciasta, które nie wymagają piekarnika, przygotowuje się szybko, ale trzeba pamiętać, że potrzebują więcej czasu, by stężeć w lodówce. Jeśli więc zdecydujesz się podać je gościom, przygotuj ciasto jeszcze poprzedniego dnia.
Pamiętaj, że ciasta bez pieczenia to nie tylko sernik na zimno! Pischinger lub tradycyjny blok z orzechami smakują równie dobrze, a na pewno przypadną do gustu miłośnikom czekolady.
Red velvet cake wyróżnia się nie tylko pięknym, czerwonym kolorem, ale i wyjątkowym smakiem. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji biszkoptu – jest naprawdę puszysty i rozpływa się w ustach, a to wszystko przez dodatek sody oczyszczonej, która reaguje z octem winnym. Możesz przygotować klasyczne ciasto albo mini babeczki red velvet.
Biszkopt z 4 jaj to doskonała baza do tortu. Do przygotowania biszkoptu z czterech jaj potrzebujesz: jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia. Dodaj do niego odrobinę ekstraktu waniliowego lub migdałowego dla nadania biszkoptowi charakteru. Oto sprawdzony przepis na biszkopt z 4 jajek, który wychodzi każdemu i zawsze.
Sernik z galaretką na kruchym spodzie będzie pysznie smakować w towarzystwie truskawek, malin, borówek, a nawet... bananów. Jeśli masz mało czasu, kruchy spód wykonaj w uproszczonej wersji - z bardzo drobno pokruszonych herbatników, wymieszanych z roztopionym masłem. Taki spód nie wymaga podpiekania.
Sernik Izaura to nic innego jak sernik połączony z czekoladowym biszkoptem. Został wymyślony w latach 80. na część bohaterki znanej brazylijskiej telenoweli.
Sernik z makiem z puszki przygotuj na spodzie z biszkoptów lub herbatników. Czas przygotowania to około 40 minut, do tego musisz dodać 80 minut pieczenia.
Babka gotowana to bardzo prosty sposób na ciasto dla osób, które nie mają piekarnika, a chcą przyrządzić pyszny deser. Oprósz ją cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Lava cake to prosty, ale bardzo efektowny deser, którym z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Gwarantujemy, że nie ma szans, by skończyć tylko na jednym ciastku!
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.
Ciasto wiewiórka to ciasto pieczone z dodatkiem jabłek i orzechów. Na górę połóż śmietanę ubitą z cukrem – możesz je również posypać wiórkami kokosowymi.
Pischinger to torcik z wafli przełożonych kremem kakaowym. Ozdób go orzechami i innymi ulubionymi bakaliami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu: nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim każdy.
Tort dla dziewczynki to wbrew pozorom twardy orzech do zgryzienia. Nasza propozycja to biszkopty przełożone pysznym waniliowym kremem w różowym kolorze. Ozdób go kolorową posypką lub ulubionymi słodyczami dziecka.
Ciasto z kaszy jaglanej jest naprawdę smaczne, a do tego mogą je jeść także weganie i alergicy. Polej je karmelem, możesz także dodać namoczone rodzynki.
Tort truskawkowy to idealne ciasto na lato, kiedy sezon na te owoce jest w pełni. Nasz przepis jest uzupełniony o dżem truskawkowy oraz intensywnie cytrynowy krem.
Tort bezowy to jeden z najbardziej ulubionych tortów. Jest słodki i pyszny, a jego smak często przełamany jest kwaśnymi owocami. Doskonale smakuje też z dodatkiem czekolady.
Sernik tradycyjny sprawdzi się podczas każdej rodzinnej imprezy i nie tylko. Dodatek rodzynek oraz polewa czekoladowa sprawią, że to ulubione ciasto wielu osób.
Sernik z mascarpone ma nieco inną konsystencję, niż ten tradycyjny. Dodatek sera mascarpone sprawia, że masa serowa jest delikatniejsza i bardziej wilgotna.
Nie wiesz, jakie ciasto podać gościom? Sernik na ciemnym spodzie sprawdzi się na każdą okazję. Zobacz nasz sprawdzony przepis na waniliowy sernik z pyszną karmelową polewą.
Ten piękny sernik z malinami nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Słodycz ciasta i masy przełamują świeże maliny. Możesz też użyć malin mrożonych.
Sernik ze złotą rosą to klasyczny wypiek, który można podać na święta lub inne okazje. Wygląda rewelacyjnie, świetnie smakuje i zawsze robi wrażenie na gościach.
Sernik z brzoskwiniami jak u babci - możesz użyć albo świeżych owoców, albo zdecydować się na te z puszki. Jego przygotowanie, razem z pieczeniem, trwa około 2 godziny.
W poszukiwaniu bezglutenowej alternatywy dla owocowych ciast z kremem czy pączków polanych słodkim lukrem możemy sięgnąć po przepis na ciasto czekoladowe, które sprawdzi się idealnie niezależnie od okazji. W połączeniu z naszymi ulubionymi owocami: bananami, malinami czy truskawkami oraz dodatkami, w postaci wiórków kokosowych lub orzechów włoskich, smakować będzie naprawdę wyjątkowo.