Składniki:
- 800 g zmielonego twarogu,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 całe jajka i 2 żółtka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 150 g ciastek Oreo.
Na spód:
- 150 g ciastek Oreo,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Sernik Oreo nie tylko świetnie smakuje, ale też i bardzo efektownie wygląda. Sprawdzi się na każdej imprezie: zasmakuje nawet największemu niejadkowi, a do tego jest banalnie prosty w przygotowaniu! Jak go zrobić?
- Oddziel krem od ciasteczek z pierwszego opakowania. Nie wyrzucaj go jednak (ani nie podjadaj ;), będzie potrzebny w dalszej części przepisu.
- Ciasteczka zmiksuj dokładnie i dodaj rozpuszczone masło. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do niej pokruszone ciasteczka i porządnie ubij na dnie. To będzie spód naszego sernika. Włóż tortownicę do lodówki.
- Przełóż do dużej miski składniki na masę serową (oprócz drugiej porcji ciastek). Dodaj również krem, który wyjęłaś z ciasteczek na spód. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Uważaj, by masa zbytnio się nie napowietrzyła.
- Przelej masę twarogową na spód. Włóż w nią ciasteczka, by się zatopiły.
- Wyrównaj masę i piecz całość przez około 60 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie wystudź sernik Oreo w uchylonym piekarniku.
- Odstaw do lodówki do schłodzenia: nawet na całą noc. Następnego dnia ubij śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru i udekoruj nim sernik.
- Przechowuj w lodówce, by krem się nie rozpłynął. Smacznego!
Więcej inspiracji na pyszne ciasta:
Tradycyjny sernik z rosą
Pyszny sernik królewski