Składniki:
- 120 g masła,
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego,
- 2 łyżki kakao bez cukru,
- 2,5 łyżki płynnego czerwonego barwnika spożywczego,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml maślanki.
Składniki na krem:
- 400 g serka mascarpone,
- 120 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Natłuść dużą tortownicę miękkim masłem. Dodaj 1 łyżkę przesianego kakao i potrząsaj tak długo, aż cała forma będzie nim pokryta.
- Przygotuj ciasto. W misce utrzyj cukier z masłem. Dodawaj pojedynczo jajka i cały czas ubijaj.
- W małej miseczce wymieszaj łyżkę kakao, olej, czerwony barwnik spożywczy i ocet winny. Dodaj do maślanej masy i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dodaj połowę mokrych składników i połowę maślanki, dokładnie wymieszaj i powtórz.
- Masę przelej do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
- Przygotuj krem waniliowy. W misce ucieraj masło, mascarpone i ekstrakt waniliowy aż się połączą, a następnie przez około 5 kolejnych minut. Stopniowo dodawaj cukier puder i ciągle miksuj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Z ciasta odkrój cienko sam wierzch i zachowaj na później. Resztę ciasta przekrój na dwa blaty, przełóż kremem. Posmaruj nim też górę oraz boki ciasta.
- Odkrojony wierzch ciasta drobno pokrusz. Posyp górę ciasta. Red velvet cake przechowuj w lodówce. Smacznego!
fot. Red velvet cake: przepis/Adobe Stock, san_ta
Red velvet cupcake: przepis na babeczki red velvet
Red velvet możesz przygotować także w formie babeczek z kremem na wierzchu. Będzie to idealna szybka przekąska do kawy oraz pyszny deser na walentynki.
Velvet cake cupcake zrobisz z tych samych składników, co zwykłe ciasto. Do kremu możesz opcjonalnie dodać łyżkę śmietan-fixu lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości bardzo ciepłej wody.
Masę na ciasto przelej do foremek na babeczki, wypełniając je do 3/4 wysokości i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Po lekkim wystudzeniu udekoruj kremem (np. przy pomocy rękawa cukierniczego) i pozostaw do stężenia.
fot. Red Velvet Cupcake: przepis/Adobe Stock, asife
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 13.12.2019.
Czytaj także:
Przepis na cynamonowe ciasteczka
Szybkie ciasteczka z orzechami
Pyszny tort oreo