Red velvet cake. Zobacz przepis na wyjątkowy deser

Red velvet cake to idealny deser na walentynki. Składa się z pięknego czerwonego biszkoptu oraz waniliowego kremu.
Urszula Wilczkowska / 13.12.2019 14:25
DRUKUJ PRZEPIS
Red velvet cake. Zobacz przepis na wyjątkowy deser fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 120 g masła,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki kakao bez cukru,
  • 2,5 łyżki płynnego czerwonego barwnika spożywczego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml maślanki.

Na krem:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 120 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:

Red velvet cake wyróżnia się nie tylko pięknym, czerwonym kolorem, ale i wyjątkowym smakiem. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji biszkoptu – jest naprawdę puszysty i rozpływa się w ustach, a to wszystko przez dodatek sody oczyszczonej, która reaguje z octem winnym.

Niech cię nie przestraszy ilość składników potrzebna do wykonania tego ciasta. Chociaż jest naprawdę sporo, tak naprawdę to nie jest wcale skomplikowany wypiek. Jak zrobić idealne red velvet cake?

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Natłuść dużą tortownicę miękkim masłem. Dodaj 1 łyżkę przesianego kakao i potrząsaj tak długo, aż cała forma będzie nim pokryta.
  2. Przygotuj ciasto. W misce utrzyj cukier z masłem. Dodawaj pojedynczo jajka i cały czas ubijaj.
  3. W małej miseczce wymieszaj łyżkę kakao, olej, czerwony barwnik spożywczy i ocet winny. Dodaj do maślanej masy i dokładnie wymieszaj.
  4. W drugiej misce przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i solą. Dodaj połowę mokrych składników i połowę maślanki, dokładnie wymieszaj i powtórz.
  5. Masę przelej do tortownicy. Piecz przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
  6. Przygotuj krem waniliowy. W misce ucieraj masło, mascarpone i ekstrakt waniliowy aż się połączą, a następnie przez około 5 kolejnych minut. Stopniowo dodawaj cukier puder i ciągle miksuj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  7. Z ciasta odkrój cienko sam wierzch i zachowaj na później. Resztę ciasta przekrój na dwa blaty, przełóż kremem. Posmaruj nim też górę oraz boki ciasta.
  8. Odkrojony wierzch ciasta drobno pokrusz. Posyp górę ciasta. Red velvet cake przechowuj w lodówce. Smacznego!

Więcej przepisów na torty i ciasta:
Tort rafaello
Tort oreo
Tort makowy
Tort jednorożec

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.01.2020 16:57
W kremie chyba powinny być 4 łyżki cukru pudru a nie 4 szklanki