Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 900 g mielonego twarogu,
- 250 g cukru pudru,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki soku z cytrynu,
- 3 jajka,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny.
Na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 kostki masła,
- 1 jajo,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 laska wanilii,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Ten idealnie kremowy i aksamitny sernik nowojorski z pewnością zachwyci każdego. Nuta cytryny sprawia, że jest lekki i odświeżający – chyba nikt nie byłby w stanie się mu oprzeć! Jak go przygotować?
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia i ziarenka z 1 laski wanilii posiekaj na drobno na stolnicy.
- Dodaj jajko i zacznij zagniatać.
- Nie musisz tego ciasta wkładać do lodówki – rozwałkuj je na cienki placek i ułóż w formie nasmarowanej tłuszczem. Ponakłuwaj je widelcem, by nie tworzyły się w nim bąble powietrza.
- Podpiecz spód przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni i wyjmij z piekarnika.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki umieść misce i miksuj tylko do momentu, w którym się połączą. Wylej na podpieczony spód i wyrównaj.
- Piekarnik ustaw na 180 stopni. Formę z sernikiem owiń podwójnie folią aluminiową, a następnie umieść w większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.
- Piecz sernik w kąpieli wodnej przez około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Sernik powinien być sprężysty z wierzchu.
- Po upieczeniu sernik nowojorski powinien jeszcze przez godzinę odpoczywać w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem chłodź go przez 12 godzin w lodówce.
- Ozdób ciasto świeżą miętą. Smacznego!
Przeczytaj więcej przepisów na pyszne ciasta: Sernik OreoSernik na ciemnym spodzieSernik Izaura
Sposób na sernik bez spodu, czyli puszyste sernikowe pancakes
Dwukolorowy sernik z malinami