Składniki:
- 500 g herbatników maślanych (warto mieć więcej, jeśli część by się pokruszyła),
- 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej lub mleka skondensowanego (możesz zrobić kajmak samemu),
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 200 g kostka masła (miękkiego),
- 400 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej),
- 3/4 l mleka,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Ciasto 3 bit bez pieczenia zbierze pochwały gości - jest efektowne i pyszne, a nie wymaga cukierniczych umiejętności.
3 bit bez pieczenia to jeden z przepisów na szybkie ciasta i doskonały towarzysz niedzielnej kawy - jest słodkim deserem na bazie herbatników, masy kajmakowej i ubitej śmietany. Twoje kubki smakowe ci za to podziękują.
-
Budyń wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie trzepaczką, by nie powstały grudki. Zagotuj masę i ostudź.
-
Otwórz puszkę masy kajmakowej - możesz też zrobić ją sama dzień wcześniej: mleko skondensowane słodzone gotuj przez 3 godziny i ostudź.
-
Przygotuj formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim 1/3 herbatników.
-
Na herbatniki wyłóż masę kajmakową, przykryj kolejną warstwą ciastek.
-
Masło ubij na puszystą masę i po paru minutach dodawaj łyżka po łyżce budyń. Ucieraj, aż będzie gładka.
-
Masę budyniową wyłóż na herbatnikach i przykryj ostatnią warstwą ciastek.
-
Schłodzoną wcześniej śmietanę ubij na sztywno. Rozprowadź na herbatnikach.
-
Śmietanę posyp kakao i zetrzyj na tarce czekoladę dla dekoracji. Schłodź ciasto w lodówce.
Wskazówki: jeśli obawiasz się, że śmietana się nie ubije się na sztywno, dodaj opakowanie fixu na samym początku lub łyżeczkę żelatyny rozrobionej we wrzątku pod koniec ubijania.
Wypróbuj także: Szarlotka bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia
Prosty przepis na blok czekoladowy