Ciasto 3 bit bez pieczenia - idealny przepis dla zabieganych

3 bit bez pieczenia to alternatywa dla zabieganych fanów domowych słodkości: składa się z 3 warstw herbatników przełożonych słodką masą kajmakową.
Edyta Liebert / 28.11.2019 13:57
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto 3 bit bez pieczenia - idealny przepis dla zabieganych fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 18
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g herbatników maślanych (warto mieć więcej, jeśli część by się pokruszyła),
  • 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej lub mleka skondensowanego (możesz zrobić kajmak samemu),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 200 g kostka masła (miękkiego),
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej),
  • 3/4 l mleka,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Ciasto 3 bit bez pieczenia zbierze pochwały gości - jest efektowne i pyszne, a nie wymaga cukierniczych umiejętności.

3 bit bez pieczenia to jeden z przepisów na szybkie ciasta i doskonały towarzysz niedzielnej kawy - jest słodkim deserem na bazie herbatników, masy kajmakowej i ubitej śmietany. Twoje kubki smakowe ci za to podziękują.

  1.  Budyń wymieszaj z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej mleko z budyniem cały czas mieszając energicznie trzepaczką, by nie powstały grudki. Zagotuj masę i ostudź.
  2. Otwórz puszkę masy kajmakowej - możesz też zrobić ją sama dzień wcześniej: mleko skondensowane słodzone gotuj przez 3 godziny i ostudź.
  3. Przygotuj formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim 1/3 herbatników. 
  4. Na herbatniki wyłóż masę kajmakową, przykryj kolejną warstwą ciastek.
  5. Masło ubij na puszystą masę i po paru minutach dodawaj łyżka po łyżce budyń. Ucieraj, aż będzie gładka.
  6. Masę budyniową wyłóż na herbatnikach i przykryj ostatnią warstwą ciastek. 
  7. Schłodzoną wcześniej śmietanę ubij na sztywno. Rozprowadź na herbatnikach. 
  8. Śmietanę posyp kakao i zetrzyj na tarce czekoladę dla dekoracji. Schłodź ciasto w lodówce. 
Wskazówki: jeśli obawiasz się, że śmietana się nie ubije się na sztywno, dodaj opakowanie fixu na samym początku lub łyżeczkę żelatyny rozrobionej we wrzątku pod koniec ubijania. 

Wypróbuj także: Szarlotka bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia
Prosty przepis na blok czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)