Maślany krem do tortu. Prosty przepis na podstawowy krem

Krem do tortu to druga najważniejsza rzecz zaraz po biszkoptowych blatach. Robi się go z masła, cukru pudru i śmietany kremówki.
Urszula Wilczkowska / 12.12.2019 09:18
DRUKUJ PRZEPIS
Maślany krem do tortu. Prosty przepis na podstawowy krem fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 230 g masła,
  • 360 g cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Krem do tortu powinien być aksamitny, idealnie słodki i lekko waniliowy – tak, by idealnie dodawał miękkości i wilgotności blatom ciasta. Nasz krem to klasyczny krem maślany, do którego potrzebujesz zaledwie 5 składników. Będzie doskonały nie tylko to przełożenia biszkoptów, ale i do ozdoby boków i wierzchu ciasta.

Możesz go także przełożyć do szprycy cukierniczej i stworzyć piękne ozdoby tortu i babeczek. Krem do tortu jest też konieczny, jeśli zdecydujesz się na fondant, czyli lukier plastyczny na torcie – bez niego nie będzie trzymał się ciasta. Jak go zrobić krok po kroku?

  1. Masło odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej i zmiękło.
  2. Przełóż masło do dużej miski i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż będzie kremowe.
  3. Dodaj cukier puder. Miksuj na małych obrotach, a potem stopniowo zwiększaj prędkość. Miksuj potem jeszcze przez 2 minuty, aż cukier i masło się połączą.
  4. Dodaj kremówkę, ekstrakt waniliowy i sól i ubijaj jeszcze przez minutę.

Ozdób tort za pomocą szpatułki lub szprycy cukierniczej. Krem do tortu możesz przechowywać przez około 2-3 dni po zrobieniu. Możesz go też mrozić – wytrzyma około 3 miesięcy.

Torty, do których możesz użyć maślanego kremu:
Tort bezowy
Tort czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)