Składniki:
- 230 g masła,
- 360 g cukru pudru,
- 3 łyżki śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Krem do tortu (wg przepisu podstawowego) powinien być aksamitny, idealnie słodki i lekko waniliowy – tak, by idealnie dodawał miękkości i wilgotności blatom ciasta. Nasz krem to klasyczny krem maślany, do którego potrzebujesz zaledwie 5 składników. Będzie doskonały nie tylko to przełożenia biszkoptów, ale i do ozdoby boków oraz wierzchu ciasta.
Możesz go także przełożyć do szprycy cukierniczej i stworzyć piękne ozdoby tortu i babeczek. Krem do tortu jest też konieczny, jeśli zdecydujesz się na fondant, czyli lukier plastyczny na torcie – bez niego nie będzie trzymał się ciasta. Poznaj przepis podstawowy na krem do tortu!
- Masło odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej i zmiękło.
- Przełóż masło do dużej miski i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż będzie kremowe.
- Do maślanego kremu do tortu dodaj cukier puder. Miksuj na małych obrotach, a potem stopniowo zwiększaj prędkość. Miksuj potem jeszcze przez 2 minuty, aż cukier i masło się połączą.
- Dodaj kremówkę, ekstrakt waniliowy i sól, ubijaj krem do tortu jeszcze przez minutę.
Ozdób tort za pomocą szpatułki lub szprycy cukierniczej. Maślany krem do tortu możesz przechowywać przez około 2-3 dni po zrobieniu. Możesz go też mrozić – wytrzyma około 3 miesięcy.
Torty, do których możesz użyć maślanego kremu:
Tort bezowy
Tort czekoladowy