Krem do tortu - przepis podstawowy na maślany krem

Krem do tortu to druga najważniejsza rzecz zaraz po biszkoptowych blatach i efektownej dekoracji. Według przepisu podstawowego, krem do tortu robi się z masła, cukru pudru i śmietany kremówki.
Urszula Wilczkowska / 19.04.2021 09:18
DRUKUJ PRZEPIS
Krem do tortu - przepis podstawowy na maślany krem fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 10 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 230 g masła,
  • 360 g cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie).
Przygotowanie:

Krem do tortu (wg przepisu podstawowego) powinien być aksamitny, idealnie słodki i lekko waniliowy – tak, by idealnie dodawał miękkości i wilgotności blatom ciasta. Nasz krem to klasyczny krem maślany, do którego potrzebujesz zaledwie 5 składników. Będzie doskonały nie tylko to przełożenia biszkoptów, ale i do ozdoby boków oraz wierzchu ciasta.

Możesz go także przełożyć do szprycy cukierniczej i stworzyć piękne ozdoby tortu i babeczek. Krem do tortu jest też konieczny, jeśli zdecydujesz się na fondant, czyli lukier plastyczny na torcie – bez niego nie będzie trzymał się ciasta. Poznaj przepis podstawowy na krem do tortu!

  1. Masło odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej i zmiękło.
  2. Przełóż masło do dużej miski i ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż będzie kremowe.
  3. Do maślanego kremu do tortu dodaj cukier puder. Miksuj na małych obrotach, a potem stopniowo zwiększaj prędkość. Miksuj potem jeszcze przez 2 minuty, aż cukier i masło się połączą.
  4. Dodaj kremówkę, ekstrakt waniliowy i sól, ubijaj krem do tortu jeszcze przez minutę.

Ozdób tort za pomocą szpatułki lub szprycy cukierniczej. Maślany krem do tortu możesz przechowywać przez około 2-3 dni po zrobieniu. Możesz go też mrozić – wytrzyma około 3 miesięcy.

Torty, do których możesz użyć maślanego kremu:
Tort bezowy
Tort czekoladowy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA