Liczba porcji: 15
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 4 żółtka jaj,
- 4 białka jaj,
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki.
Masa twarogowa:
- 1 kilogram mielonego twarogu,
- 250 g masła
- 4 żółtka jaj,
- 4 białka jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny.
Dodatkowo:
- maliny (świeże lub mrożone),
- cukier puder,
- liście mięty.
Przygotowanie:
Maliny i kakao to zawsze doskonałe połączenie. Dwukolorowy sernik z malinami to za to sposób na pyszny i prosty deser, którym zachwycą się nie tylko twoi goście, ale i ty sama! Jak go przygotować?
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W garnku połącz 250 g masła, szklankę cukru i 3 łyżki kakao. Rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
- Przelej zawartość garnka do miski. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj 4 żółtka. Porządnie wymieszaj.
- W osobnej misce ubij 8 białek na pianę. Połowę piany dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- W drugiej misce utrzyj cztery żółta z 3/4 szklanki cukru. Dodaj pozostałe białka, kaszę mannę, pół łyżki proszku do pieczenia i mielony twaróg. Delikatnie wymieszaj.
- Połowę ciasta kakaowego wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę serową i umieść na niej maliny. Na górę wylej resztę ciasta kakaowego.
- Piecz około 50 minut. Wystudź, udekoruj cukrem pudrem, malinami i świeżą miętą. Smacznego!
Więcej inspiracji na desery:
Przepiękny sernik zebra
Sernik z brzoskwiniami, który zawsze się udaje