Reklama
Ilość porcji: 15
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 żółtka jaj,
  • 4 białka jaj,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki.
Reklama

Masa twarogowa:

  • 1 kilogram mielonego twarogu,
  • 250 g masła
  • 4 żółtka jaj,
  • 4 białka jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kaszy manny.

Dodatkowo:

  • maliny (świeże lub mrożone),
  • cukier puder,
  • liście mięty.
Przygotowanie:

Maliny i kakao to zawsze doskonałe połączenie. Dwukolorowy sernik z malinami to za to sposób na pyszny i prosty deser, którym zachwycą się nie tylko twoi goście, ale i ty sama! Jak go przygotować?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W garnku połącz 250 g masła, szklankę cukru i 3 łyżki kakao. Rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
  3. Przelej zawartość garnka do miski. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj 4 żółtka. Porządnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce ubij 8 białek na pianę. Połowę piany dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  5. W drugiej misce utrzyj cztery żółta z 3/4 szklanki cukru. Dodaj pozostałe białka, kaszę mannę, pół łyżki proszku do pieczenia i mielony twaróg. Delikatnie wymieszaj.
  6. Połowę ciasta kakaowego wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylej całą masę serową i umieść na niej maliny. Na górę wylej resztę ciasta kakaowego.
  7. Piecz około 50 minut. Wystudź, udekoruj cukrem pudrem, malinami i świeżą miętą. Smacznego!
Reklama

Więcej inspiracji na desery:
Przepiękny sernik zebra
Sernik z brzoskwiniami, który zawsze się udaje

Reklama
Reklama
Reklama