Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 jajek,
- 1,5 szklanki drobnego cukru,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.
Krem maślany:
- 460 g masła,
- 720 g cukru pudru,
- 6 łyżek śmietany kremówki,
- duża szczypta soli,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- różowy, fioletowy, żółty i zielony barwnik spożywczy,
- czarny barwnik spożywczy.
Oprócz tego:
- biała masa cukrowa, zrobiona w domu lub gotowa kupiona w sklepie.
Przygotowanie:
Tort jednorożec wygląda tak uroczo, że aż szkoda go jeść. Gwarantujemy jednak, że warto – smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Jest zrobiony z biszkoptów i kremu do tortu. Uszy i róg są za to zrobione z masy cukrowej – możesz do niech dodać kolorowego barwnika lub posypać złotym jadalnym pyłkiem.
Chociaż jest to nieco czasochłonne ciasto, wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Możesz zrobić masę cukrową w domu lub kupić gotową w sklepie. Jak krok po kroku zrobić tort jednorożec?
- Zacznij od przygotowania lukru plastycznego, czyli masy cukrowej.
- Upiecz biszkopty. Ubij białka w misce, a następnie stopniowo dodawaj drobny cukier.
- Dodawaj żółtka po jednym i ciągle ubijaj.
- Wsyp przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, by nie naruszyć struktury ubitych jajek.
- Masę przełóż do dwóch jednakowych tortownic wysmarowanych miękkim masłem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie masz dwóch form, po prostu upiecz je kolejno. Odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj krem do tortu. Masło ubij na gładką masę – użyj średnich obrotów miksera. Dodaj cukier puder i zacznij miksować na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Ubijaj przez 2 minuty.
- Dodaj do kremu cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez jeszcze minutę.
- Krem podziel na trzy równe części.
- Ostudzone biszkopty pokrój na cieńsze blaty. Przełóż je pierwszą częścią kremu.
- Drugą częścią kremu posmaruj wierzch i boki ciasta i dokładnie wygładź.
- Trzecią porcję kremu rozdziel na tyle miseczek, ile przygotowałaś barwników. Odłóż dwie łyżki do osobnej miseczki.
- Do każdej z miseczek dodaj barwnik spożywczy – najlepiej użyj barwników w proszku, by nie zaburzyć konsystencji kremu. Do odłożonych dwóch łyżeczek dodaj czarny barwnik.
- Czarny krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą szprycą. Na boku tortu narysuj zmrużone oczy jednorożca.
- Rękaw cukierniczy wywiń na szklance. Szpatułką nakładaj kolorowe kremy do środka – dzięki temu uzyskasz efekt tęczowej grzywy.
- Nałóż krem w formie różyczek nad oczami, na górze tortu oraz bo boku na kształt grzywy.
- Część białej masy cukrowej rozwałkuj i wytnij z niej uszy. Włóż w krem. Nie wałkuj jej zbyt cienko, aby nie opadały.
- Do pozostałej części masy dodać wybranego barwnika spożywczego. Uformuj z niego zakręcony róg. Możesz też uformować róg, a następnie oprószyć go jadalnym złotem lub brokatem. Wetnij w masę cukrową.
- Napatrz się porządnie i... zjadaj. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne torty:
Tort czekoladowy
Tort bezowy