Tort jednorożec – idealne ciasto na urodziny dziecka

Tort jednorożec wygląda przepięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Robi się go z tradycyjnych biszkoptów, masy cukrowej oraz kremu do tortu.
Urszula Wilczkowska / 12.12.2019 10:07
DRUKUJ PRZEPIS
Tort jednorożec – idealne ciasto na urodziny dziecka fot. Adobe Stock
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 jajek,
  • 1,5 szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej.

Krem maślany:

  • 460 g masła,
  • 720 g cukru pudru,
  • 6 łyżek śmietany kremówki,
  • duża szczypta soli,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • różowy, fioletowy, żółty i zielony barwnik spożywczy,
  • czarny barwnik spożywczy.

Oprócz tego:

  • biała masa cukrowa, zrobiona w domu lub gotowa kupiona w sklepie.
Przygotowanie:

Tort jednorożec wygląda tak uroczo, że aż szkoda go jeść. Gwarantujemy jednak, że warto – smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda. Jest zrobiony z biszkoptów i kremu do tortu. Uszy i róg są za to zrobione z masy cukrowej – możesz do niech dodać kolorowego barwnika lub posypać złotym jadalnym pyłkiem.

Chociaż jest to nieco czasochłonne ciasto, wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Możesz zrobić masę cukrową w domu lub kupić gotową w sklepie. Jak krok po kroku zrobić tort jednorożec?

  1. Zacznij od przygotowania lukru plastycznego, czyli masy cukrowej.
  2. Upiecz biszkopty. Ubij białka w misce, a następnie stopniowo dodawaj drobny cukier.
  3. Dodawaj żółtka po jednym i ciągle ubijaj.
  4. Wsyp przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, by nie naruszyć struktury ubitych jajek.
  5. Masę przełóż do dwóch jednakowych tortownic wysmarowanych miękkim masłem. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli nie masz dwóch form, po prostu upiecz je kolejno. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Przygotuj krem do tortu. Masło ubij na gładką masę – użyj średnich obrotów miksera. Dodaj cukier puder i zacznij miksować na małych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Ubijaj przez 2 minuty.
  7. Dodaj do kremu cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijaj przez jeszcze minutę.
  8. Krem podziel na trzy równe części.
  9. Ostudzone biszkopty pokrój na cieńsze blaty. Przełóż je pierwszą częścią kremu.
  10. Drugą częścią kremu posmaruj wierzch i boki ciasta i dokładnie wygładź.
  11. Trzecią porcję kremu rozdziel na tyle miseczek, ile przygotowałaś barwników. Odłóż dwie łyżki do osobnej miseczki.
  12. Do każdej z miseczek dodaj barwnik spożywczy – najlepiej użyj barwników w proszku, by nie zaburzyć konsystencji kremu. Do odłożonych dwóch łyżeczek dodaj czarny barwnik.
  13. Czarny krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą szprycą. Na boku tortu narysuj zmrużone oczy jednorożca.
  14. Rękaw cukierniczy wywiń na szklance. Szpatułką nakładaj kolorowe kremy do środka – dzięki temu uzyskasz efekt tęczowej grzywy.
  15. Nałóż krem w formie różyczek nad oczami, na górze tortu oraz bo boku na kształt grzywy.
  16. Część białej masy cukrowej rozwałkuj i wytnij z niej uszy. Włóż w krem. Nie wałkuj jej zbyt cienko, aby nie opadały.
  17. Do pozostałej części masy dodać wybranego barwnika spożywczego. Uformuj z niego zakręcony róg. Możesz też uformować róg, a następnie oprószyć go jadalnym złotem lub brokatem. Wetnij w masę cukrową.
  18. Napatrz się porządnie i... zjadaj. Smacznego!

Więcej przepisów na pyszne torty:
Tort czekoladowy
Tort bezowy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)