Idealny sernik: puszysty, orzeźwiający i prosty. Zobacz przepis

Sernik puszysty, owocowy, na biszkoptowym spodzie... Czy może być lepiej? Nasz przepis zawsze się udaje.
Urszula Wilczkowska / 29.11.2019 15:03
DRUKUJ PRZEPIS
Idealny sernik: puszysty, orzeźwiający i prosty. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g mielonego twarogu,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 15 g żelatyny,
  • 1/4 szklanki zimnej wody.

Na biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/3 mąki,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na górę:

  • 1 galaretka malinowa,
  • świeże lub mrożone owoce.
Przygotowanie:

Jaki jest idealny sernik? Puszysty, owocowy i piankowy. Taki deser sprawdzi się nie tylko na letnie imprezy – jeśli użyjesz mrożonych owoców, możesz go zrobić o dowolnej porze roku – nawet pora sezonem.

Zacznij od przygotowania idealnego biszkoptu. To już połowa sukcesu! Sernik na zimno jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachwyci wszystkim. Przeczytaj, jak zrobić piankowy, puszysty sernik.

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
  3. W osobnej misce ubij jajka, dodaj cukier i miksuj przez około 15 minut. Stopniowo dodawaj mąki z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając.
  4. Delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
  5. Tortownicę lub formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na niego masę, wyrównaj. Piecz przez 20-25 minut – do suchego patyczka. Po tym czasie zostaw biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i ostudź.
  6. Wyjmij biszkopt z papieru do pieczenia i ułóż z powrotem w foremce.
  7. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw na około 10 minut.
  8. Podgrzej żelatynę na małym ogniu. Uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
  9. Kremówkę ubij na sztywno – na sam koniec dodaj cukier puder i dalej ubijaj. Stopniowo dodawaj twaróg i mieszaj mikserem na małych obrotach.
  10. Łyżkę masy twarogowej dodaj do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę do miski i miksuj na małych obrotach.
  11. Masę twarogową wylej na biszkopt. Możesz zatopić w niej świeże owoce.
  12. Całość włóż do lodówki do stężenia.
  13. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i ostudź. Ułóż owoce na górze sernika i zalej je tężejącą galaretką. Ponownie włóż do lodówki. Smacznego!

Przeczytaj więcej przepisów na doskonałe ciasta:
Idealny sernik czekoladowy
Wegański sernik bez sera na zimno

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA