Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 225 g masła,
- 225 g drobnego cukru do wypieków,
- 3 jajka,
- 225 g mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 ml śmietanki 18%,
- 135 g utartych truskawek,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Do przełożenia:
- dżem truskawkowy,
- 230 g masła,
- 540 g cukru pudru,
- 2,5 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- szczypta soli.
Do ozdoby:
- pokrojone truskawki.
Przygotowanie:
Nasz tort truskawkowy jest absolutnie wyjątkowy – nie tylko dzięki intensywnie cytrynowemu kremowi maślanemu, ale przede wszystkim dzięki truskawkowemu biszkoptowi. Tort dodatkowo jest przełożony dżemem truskawkowym i udekorowany świeżymi owocami. Jak go zrobić krok po kroku?
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dwie identyczne tortownice natłuść miękkim masłem.
- Do dużej miski przełóż miękkie masło i cukier. Ucieraj, aż się całkowicie połączą. Pojedynczo dodawaj jajka i dalej ucieraj.
- Dodaj śmietankę i mieszaj jeszcze przez 2 minuty.
- Dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą w trzech partiach. Mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka.
- W osobnej misce połącz zmiksowane lub utarte truskawki z ekstraktem waniliowym. Dolej do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremek. Piecz przez około 20 minut, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z tortownic dopiero po 30 minutach.
- Gdy biszkopty będą się piekły, przygotuj krem cytrynowy.
- Masło ubijaj mikserem ręcznym przez około 2 minuty. Dodaj resztę składników i miksuj na małych obrotach, stopniowo je zwiększając. Miksuj jeszcze przez 3 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub śmietanki.
- Biszkopty przekrój na pół. każdy z blatów posmaruj od góry kremem cytrynowym, a następnie dżemem malinowym. Górę możesz ozdobić za pomocą kremu i szprycy cukierniczej. Połóż tam też świeże truskawki. Smacznego!
Więcej przepisów na torty:
Tort Pavlova
Tort jednorożec
Tort czekoladowy
Tort Oreo