Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis

Tort truskawkowy to idealne ciasto na lato, kiedy sezon na te owoce jest w pełni. Nasz przepis jest uzupełniony o dżem truskawkowy oraz intensywnie cytrynowy krem.
Urszula Wilczkowska / 12.12.2019 15:01
DRUKUJ PRZEPIS
Tort truskawkowy z kremem cytrynowym. Prosty przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 225 g masła,
  • 225 g drobnego cukru do wypieków,
  • 3 jajka,
  • 225 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 ml śmietanki 18%,
  • 135 g utartych truskawek,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Do przełożenia:

  • dżem truskawkowy,
  • 230 g masła,
  • 540 g cukru pudru,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • szczypta soli.

Do ozdoby:

  • pokrojone truskawki.
Przygotowanie:

Nasz tort truskawkowy jest absolutnie wyjątkowy – nie tylko dzięki intensywnie cytrynowemu kremowi maślanemu, ale przede wszystkim dzięki truskawkowemu biszkoptowi. Tort dodatkowo jest przełożony dżemem truskawkowym i udekorowany świeżymi owocami. Jak go zrobić krok po kroku?

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dwie identyczne tortownice natłuść miękkim masłem.
  2. Do dużej miski przełóż miękkie masło i cukier. Ucieraj, aż się całkowicie połączą. Pojedynczo dodawaj jajka i dalej ucieraj.
  3. Dodaj śmietankę i mieszaj jeszcze przez 2 minuty.
  4. Dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą w trzech partiach. Mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka.
  5. W osobnej misce połącz zmiksowane lub utarte truskawki z ekstraktem waniliowym. Dolej do ciasta i wymieszaj.
  6. Ciasto przelej do foremek. Piecz przez około 20 minut, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z tortownic dopiero po 30 minutach.
  7. Gdy biszkopty będą się piekły, przygotuj krem cytrynowy.
  8. Masło ubijaj mikserem ręcznym przez około 2 minuty. Dodaj resztę składników i miksuj na małych obrotach, stopniowo je zwiększając. Miksuj jeszcze przez 3 minuty. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub śmietanki.
  9. Biszkopty przekrój na pół. każdy z blatów posmaruj od góry kremem cytrynowym, a następnie dżemem malinowym. Górę możesz ozdobić za pomocą kremu i szprycy cukierniczej. Połóż tam też świeże truskawki. Smacznego!

Więcej przepisów na torty:
Tort Pavlova
Tort jednorożec
Tort czekoladowy
Tort Oreo

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA