Sernik królewski, któremu nie będziesz mogła się oprzeć

Sernik królewski, czyli z kruszonką i spodem z tartego kakaowego ciasta z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi domowych wypieków.
Urszula Wilczkowska / 28.11.2019 10:10
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik królewski, któremu nie będziesz mogła się oprzeć fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 5 jaj,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (śmietankowego lub waniliowego),
  • 100 g masła,
  • skórka z 1 cytryny.

Na ciasto kakaowe:

  • 400 g mąki,
  • 5 łyżek kakao,
  • 300 g masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

Sernik królewski nazywa się tak nie bez powodu. To jedna z najpyszniejszych odsłon pieczonego sernika! Kruchy czekoladowy spód oraz kruszonka na górze sprawiają, że to jedno z najchętniej pieczonych świątecznych ciast.

Jego przygotowanie nie zajmuje wiele, ale po upieczeniu powinien porządnie się schłodzić. Warto więc upiec go z odpowiednim wyprzedzeniem, by mieć pewność, że będzie gotowy na przyjście pierwszych gości. Jak przygotować sernik królewski?

  1. Składniki na ciasto wsyp do dużej miski. Dodaj pocięte w mniejsze kawałki masło oraz żółtka jaj. Białka możesz wykorzystać później. Sprawdź na przykład nasz przepis na bezę.
  2. Składniki dokładnie wymieszaj, zawiń w folię spożywczą i odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie nie powinno się lepić do rąk i będzie bardziej zwarte.
  3. Ciasto podziel na dwie części i jedną odłóż z powrotem do lodówki.
  4. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia i wysmaruj go masłem lub olejem. Wysmaruj także boki formy.
  5. Rozłóż ciasto na dnie formy. Możesz ciąć je w centymetrowe plastry i układać obok siebie.
  6. Przygotuj masę serową: w dużej misce ucieraj jajka z cukrem na najwyższych obrotach. Nie przestawaj, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
  7. Dodaj rozpuszczone, ale przestudzone masło i dalej miksuj. Dodaj budyń bez cukru oraz skórkę cytrynową.
  8. Na sam koniec dodaj twaróg i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  9. Ostrożnie wlej masę twarogową do formy. Wyrównaj wierzch.
  10. Wyjmij z lodówki drugą część ciasta. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na masę serową.
  11. Sernik piecz przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 20 minut. 
  12. Schłodź i przechowuj w lodówce. Smacznego!

Zobacz więcej przepisów na pyszne desery: Sernik japońskiSernik z malinamiSzybki sernikSernik z białą czekoladą
Sernik gotowany na spodzie z herbatników
 

DRUKUJ PRZEPIS