Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to pomysł na błyskawiczny, ale efektowny deser. Jeśli masz ochotę, dodaj również pokrojone owoce.
Weronika Kwaśniak / 13.01.2020 12:36
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • ok. 300 g dowolnego dżemu,
  • opcjonalnie: drobne owoce, np. borówki.
Przygotowanie:

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to deser, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Udaje się nawet tym, którzy uchodzą za cukiernicze beztalencia ;-)

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  3. Na blaszce rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Ponakłuwaj go widelcem.
  4. Piecz w piekarniku, aż się mocno zrumieni.
  5. Po upieczeniu ciasto francuskie wystudź, a potem pokrój na 8 identycznych prostokątów. Lepiej użyć noża z ząbkami, aby płaty się nie pokruszyły.
  6. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że nie będzie wystarczająco sztywna, możesz dla pewności użyć śmietan-fixu.
  7. 4 prostokąty ciasta francuskiego posmaruj grubo dżemem, potem obłóż bitą śmietaną. Jeśli chcesz użyć owoców, również je dodaj. Dociśnij pozostałymi płatami ciasta.
  8. Wierzch ciasta francuskiego na słodko obsyp cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów z ciastem francuskim:
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Parówki w cieście francuskim
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim
Baklawa z ciastem francuskim

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)