Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 400 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
- ok. 300 g dowolnego dżemu,
- opcjonalnie: drobne owoce, np. borówki.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i dżemem to deser, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Udaje się nawet tym, którzy uchodzą za cukiernicze beztalencia ;-)
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Na blaszce rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Ponakłuwaj go widelcem.
- Piecz w piekarniku, aż się mocno zrumieni.
- Po upieczeniu ciasto francuskie wystudź, a potem pokrój na 8 identycznych prostokątów. Lepiej użyć noża z ząbkami, aby płaty się nie pokruszyły.
- Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Jeśli boisz się, że nie będzie wystarczająco sztywna, możesz dla pewności użyć śmietan-fixu.
- 4 prostokąty ciasta francuskiego posmaruj grubo dżemem, potem obłóż bitą śmietaną. Jeśli chcesz użyć owoców, również je dodaj. Dociśnij pozostałymi płatami ciasta.
- Wierzch ciasta francuskiego na słodko obsyp cukrem pudrem.
Zobacz więcej przepisów z ciastem francuskim:
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Parówki w cieście francuskim
Rożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim
Baklawa z ciastem francuskim