Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
- 5 jaj,
- 170 g cukru,
- 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej),
- ok. pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- ok. 400 g bakalii: rodzynek, owoców kandyzowanych, orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Można użyć gotowej mieszkanki keksowej lub przygotować ją samodzielnie.
Przygotowanie:
Klasyczny keks z bakaliami to ciasto, które jest znane do wieków w wielu krajach Europy. Ponoć pieczono je już w starożytnym Rzymie. Ten tradycyjny deser często pojawia się również na polskich stołach np. z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Miękkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, to wypiek, który zawsze się sprawdza.
Pamiętaj, że keks najlepiej smakuje po 2-3 dniach od upieczenia. Po upieczeniu najlepiej owinąć go bawełnianą lub lnianą ściereczką i odłożyć w chłodne miejsce. Przepis na keksówkę o długości 30 cm.
Przepis na keks
- Rozpocznij od posiekania bakalii. Powinny być rozdrobnione na mniejsze, lecz nie zbyt drobne kawałki.
- Bakalie przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj je z ok. 1 łyżką przesianej mąki. Tak przygotowane bakalie odstaw na bok.
- Oddziel białka jaj od żółtek.
- Do mleka dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
- Na najwyższych obrotach utrzyj masło z cukrem do uzyskania masy.
- Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj do masy po 1 żółtku jaja. Białka ubij na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty miksera. Powoli dodawaj mąkę i miksuj do zyskania gładkiej masy.
- Następnie dodaj do masy pianę z białej jajek, delikatnie mieszając łyżką.
- Do masy, dodaj sodę z mlekiem oraz przygotowane wcześniej bakalie.
- Przygotuj keksówkę, smarując ją w środku masłem i obsypując mąką.
- Do keksówki przełóż masę, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Ciasto sporo wyrośnie w trakcie pieczenia.
- Piecz keks w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto dobrze się piecze.
Więcej przepisów na keks:
Jak upiec keks z bakaliami?
Keks mocno bakaliowy