Keks - przepis na klasyczne ciasto z bakaliami

Keks to pyszne ciasto biszkoptowe z bakaliami. Zobacz przepis na klasyczny wypiek, który posmakuje każdemu.
Marta Kosakowska / 21.11.2019 15:10
DRUKUJ PRZEPIS
Keks - przepis na klasyczne ciasto z bakaliami fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 5 jaj,
  • 170 g cukru,
  • 1 łyżka mleka (w temperaturze pokojowej),
  • ok. pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ok. 400 g bakalii: rodzynek, owoców kandyzowanych, orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Można użyć gotowej mieszkanki keksowej lub przygotować ją samodzielnie.
Przygotowanie:

Klasyczny keks z bakaliami to ciasto, które jest znane do wieków w wielu krajach Europy. Ponoć pieczono je już w starożytnym Rzymie. Ten tradycyjny deser często pojawia się również na polskich stołach np. z okazji świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Miękkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, to wypiek, który zawsze się sprawdza.

Pamiętaj, że keks najlepiej smakuje po 2-3 dniach od upieczenia. Po upieczeniu najlepiej owinąć go bawełnianą lub lnianą ściereczką i odłożyć w chłodne miejsce. Przepis na keksówkę o długości 30 cm.

Przepis na keks

  1. Rozpocznij od posiekania bakalii. Powinny być rozdrobnione na mniejsze, lecz nie zbyt drobne kawałki.
  2. Bakalie przełóż do miseczki, a następnie wymieszaj je z ok. 1 łyżką przesianej mąki. Tak przygotowane bakalie odstaw na bok.
  3. Oddziel białka jaj od żółtek.
  4. Do mleka dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  5. Na najwyższych obrotach utrzyj masło z cukrem do uzyskania masy.
  6. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj do masy po 1 żółtku jaja. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Zmniejsz obroty miksera. Powoli dodawaj mąkę i miksuj do zyskania gładkiej masy.
  8. Następnie dodaj do masy pianę z białej jajek, delikatnie mieszając łyżką.
  9. Do masy, dodaj sodę z mlekiem oraz przygotowane wcześniej bakalie.
  10. Przygotuj keksówkę, smarując ją w środku masłem i obsypując mąką.
  11. Do keksówki przełóż masę, zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Ciasto sporo wyrośnie w trakcie pieczenia.
  12. Piecz keks w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto dobrze się piecze.

Więcej przepisów na keks:
Jak upiec keks z bakaliami?
Keks mocno bakaliowy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA