Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- czekolada mleczna lub gorzka - 300 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
- mąka kukurydziana - 3 łyżki
- kakao - 15 gramów
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- średnie jajka - 4 sztuki
- cukier puder - 100 gramów
- ekstrakt waniliowy – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie:
- Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia i 200 g czekolady w rondelku na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie dokładnie posiekaj resztę czekolady.
- Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia o długości 20 cm lub tortownicę o takiej średnicy.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą, kakao i proszek do pieczenia.
- Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem i wanilią na lekką i gładką masę. Powoli wlewaj masę do kostki do pieczenia Kasia rozpuszczonej z czekoladą. Ostrożnie dodaj posiekaną czekoladę i mieszankę z kakao, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia.
- Ciasto wylej do natłuszczonej formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
- Poczekaj, aż tarta wystygnie, oprósz cukrem pudrem i ciesz się smakiem tarty czekoladowej.