Sernik z galaretką na kruchym spodzie. Do prostego przepisu wykorzystaj owoce sezonowe

Sernik z galaretką na kruchym spodzie będzie pysznie smakować w towarzystwie truskawek, malin, borówek, a nawet... bananów. Jeśli masz mało czasu, kruchy spód wykonaj w uproszczonej wersji - z bardzo drobno pokruszonych herbatników, wymieszanych z roztopionym masłem. Taki spód nie wymaga podpiekania.
Urszula Wilczkowska / 31.05.2022 10:03
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z galaretką na kruchym spodzie. Do prostego przepisu wykorzystaj owoce sezonowe fot. Adobe Stock, jchizhe
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 300 g cukru pudru,
  • 30 g żelatyny,
  • 1/2 zimnej wody,
  • szklanka wybranych owoców,
  • galaretka w wybranym smaku.

Spód ciasta:

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:

Sernik z galaretką na kruchym spodzie, który robi się błyskawicznie i zawsze się udaje? Tak, to możliwe – a nasz przepis na sernik na zimno z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest mocno owocowy, sprężysty i piankowy, czyli taki, jaki powinien być idealny sernik. Jeśli szukasz głębszych, bardziej zimowych smaków, wypróbuj sernik z białą czekoladą i karmelem. Gwarantujemy, że zachwycisz nim swoich gości.

Nasz sernik z galaretką na kruchym spodzie jest za to mocno waniliowy, ozdobiony świeżymi (lub poza sezonem – mrożonymi i odsączonymi z nadmiaru soku) owocami i galaretką. Jak go zrobić?

  1. Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i masło. Posiekaj drobno za pomocą noża.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zacznij zagniatać – musisz to zrobić jak najszybciej, by ciasto nie nabrało zbyt wysokiej temperatury od dłoni. Dla pewności warto po zagnieceniu schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 15 minut.
  3. Formę do pieczenia natłuść miękkim masłem. Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie i ponakłuwaj je widelcem, by nie zrobiły się w nim bąble powietrza.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
  5. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw, by napęczniała. Podgrzej ją na małym ogniu i uważaj, by się nie zagotowała – straci wtedy właściwości żelujące.
  6. W misce ubij kremówkę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj.
  7. Stopniowo dodawaj twaróg (po łyżce) i nadal miksuj.
  8. Łyżkę powstałej masy dodaj do przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do miski z masą twarogową i miksuj na małych obrotach.
  9. Masę na sernik wylej na upieczony i całkowicie wystudzony spód. Odstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje, najlepiej na całą noc.
  10. Na masie sernikowej ułóż wybrane owoce – my polecamy truskawki, maliny lub borówki.
  11. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną i tężejącą galaretkę wylej na sernik i odstaw jeszcze raz do lodówki do stężenia.
  12. Sernik z galaretką na kruchym spodzie przechowuj w lodówce. 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.12.2019

Więcej przepisów na pyszne owocowe desery:
Tradycyjny sernik nowojorski
Dwukolorowy sernik z malinami
Prosty sernik na herbatnikach
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA