Składniki:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 300 g cukru pudru,
- 30 g żelatyny,
- 1/2 zimnej wody,
- szklanka wybranych owoców,
- galaretka w wybranym smaku.
Spód ciasta:
- 2 szklanki mąki,
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Sernik z galaretką na kruchym spodzie, który robi się błyskawicznie i zawsze się udaje? Tak, to możliwe – a nasz przepis na sernik na zimno z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest mocno owocowy, sprężysty i piankowy, czyli taki, jaki powinien być idealny sernik. Jeśli szukasz głębszych, bardziej zimowych smaków, wypróbuj sernik z białą czekoladą i karmelem. Gwarantujemy, że zachwycisz nim swoich gości.
Nasz sernik z galaretką na kruchym spodzie jest za to mocno waniliowy, ozdobiony świeżymi (lub poza sezonem – mrożonymi i odsączonymi z nadmiaru soku) owocami i galaretką. Jak go zrobić?
- Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i masło. Posiekaj drobno za pomocą noża.
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zacznij zagniatać – musisz to zrobić jak najszybciej, by ciasto nie nabrało zbyt wysokiej temperatury od dłoni. Dla pewności warto po zagnieceniu schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 15 minut.
- Formę do pieczenia natłuść miękkim masłem. Ciasto rozwałkuj, ułóż w formie i ponakłuwaj je widelcem, by nie zrobiły się w nim bąble powietrza.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Wierzch powinien być lekko zarumieniony.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw, by napęczniała. Podgrzej ją na małym ogniu i uważaj, by się nie zagotowała – straci wtedy właściwości żelujące.
- W misce ubij kremówkę na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i dalej miksuj.
- Stopniowo dodawaj twaróg (po łyżce) i nadal miksuj.
- Łyżkę powstałej masy dodaj do przestudzonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Przelej całość do miski z masą twarogową i miksuj na małych obrotach.
- Masę na sernik wylej na upieczony i całkowicie wystudzony spód. Odstaw do lodówki, aż całkowicie stężeje, najlepiej na całą noc.
- Na masie sernikowej ułóż wybrane owoce – my polecamy truskawki, maliny lub borówki.
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną i tężejącą galaretkę wylej na sernik i odstaw jeszcze raz do lodówki do stężenia.
- Sernik z galaretką na kruchym spodzie przechowuj w lodówce.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.12.2019
Więcej przepisów na pyszne owocowe desery:
Tradycyjny sernik nowojorski
Dwukolorowy sernik z malinami
Prosty sernik na herbatnikach