Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis

Babka marmurkowa wygląda pięknie, a wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Polej ją czekoladą lub lukrem i ozdób kandyzowaną skórką pomarańczy.
Urszula Wilczkowska / 27.01.2020 17:35
DRUKUJ PRZEPIS
Babka marmurkowa z czekoladą i skórką z pomarańczy. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej, typ 450,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 225 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 125 ml mleka,
  • 4 łyżki kakao.
Przygotowanie:

Babka marmurkowa to ciasto, które robi się, wlewając na zmianę dwie masy do foremki. Jest wyjątkowo smaczna, bardzo wilgotna i puszysta. Jej jeszcze łatwiejszą wersją jest nasza dwukolorowa babka majonezowa.

Dodaj do niej wanilii oraz czekolady, a górę ozdób polewą czekoladową. Jak przygotować babkę marmurkową?

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.
  2. Masło z cukrem utrzyj na jednolitą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj.
  3. Dodawaj naprzemiennie łyżkę mąki i łyżkę mleka, cały czas miksując mikserem na najwyższych obrotach.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  5. Okrągłą formę z kominem natłuść margaryną i oprósz bułką tartą. Dodawaj na zmianę jasną i ciemną masę. Na koniec weź długi patyczek i delikatnie zamieszaj ciasto.
  6. Babkę marmurkową piecz przez około 80 minut – aż do suchego patyczka. Lekko przestudź ją przed wyjęciem z formy i jeszcze ciepłą ozdób polewą i skórką z pomarańczy. Smacznego!

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka czekoladowa
Kopiec kreta
Szarlotka na kruchym cieście
Tort Rafaello
Ciasto 3-bit
Ciasto Michałek

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)