Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, typ 450,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 225 g masła,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 4 duże jajka,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 125 ml mleka,
- 4 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Babka marmurkowa to ciasto, które robi się, wlewając na zmianę dwie masy do foremki. Jest wyjątkowo smaczna, bardzo wilgotna i puszysta. Jej jeszcze łatwiejszą wersją jest nasza dwukolorowa babka majonezowa.
Dodaj do niej wanilii oraz czekolady, a górę ozdób polewą czekoladową. Jak przygotować babkę marmurkową?
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.
- Masło z cukrem utrzyj na jednolitą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj.
- Dodawaj naprzemiennie łyżkę mąki i łyżkę mleka, cały czas miksując mikserem na najwyższych obrotach.
- Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
- Okrągłą formę z kominem natłuść margaryną i oprósz bułką tartą. Dodawaj na zmianę jasną i ciemną masę. Na koniec weź długi patyczek i delikatnie zamieszaj ciasto.
- Babkę marmurkową piecz przez około 80 minut – aż do suchego patyczka. Lekko przestudź ją przed wyjęciem z formy i jeszcze ciepłą ozdób polewą i skórką z pomarańczy. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka czekoladowa
Kopiec kreta
Szarlotka na kruchym cieście
Tort Rafaello
Ciasto 3-bit
Ciasto Michałek