Składniki:
- białka z 7 jaj,
- szczypta soli,
- 300 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Na krem:
- 250 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Do ozdoby:
- miks świeżych owoców.
Przygotowanie:
Tort bezowy to jeden z najpyszniejszych i najbardziej efektownych deserów. Idealnie sprawdzi się podczas wiosennych i letnich dni, ale to wcale nie znaczy, że nie można go przygotować podczas innych pór roku.
To bardzo słodkie ciasto, dlatego warto jego smak przełamać czymś kwaśnym – na przykład świeżymi malinami zatopionymi w kremie pomiędzy każdym z bezowych blatów. Jeśli zdecydujesz się ozdobić ciasto bakaliami, górę możesz również polać słonym karmelem. Jak przygotować idealny tort bezowy?
- Białka umieść w misce. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę – przez około 3 minuty.
- Stopniowo dodawaj cukier puder. Nie dodawaj go za dużo, wtedy naruszysz strukturę białek i beza się nie uda. Po każdej łyżeczce cukru ubijaj przez około minutę, by całkowicie się rozpuścił.
- Dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksuj.
- Rozdziel pianę na dwie porcje. Przygotuj dwie blachy z piekarnika – połóż na nich papier do pieczenia i wyłóż masę.
- Bezę piecz przez 5 minut w temperaturze 150 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz jeszcze przez 90 minut.
- Wyjmij blaty do całkowitego ostudzenia – najlepiej nawet na całą noc.
- Przygotuj krem, którym będziesz przekładać blaty. W dużej misce ubij kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Połóż pierwszy blat na talerzu lub paterze. posmaruj go bardzo grubą warstwą. Teraz możesz też na nim położyć świeże maliny.
- Połóż na kremie drugi blat i powtórz czynności z poprzedniego kroku.
- Na trzecim blacie możesz położyć krem za pomocą szpatułki, ale jeśli chcesz, by wyglądał jeszcze piękniej, użyj zamiast niej rękawa cukierniczego i grubej, ozdobnej końcówki.
- Górę tortu ozdób świeżymi sezonowymi owocami, sosem czekoladowym lub słonym karmelem. Przechowuj koniecznie w lodówce, inaczej krem może się rozpłynąć. Smacznego!
Więcej przepisów na pyszne i efektowne ciasta:
Tradycyjny sernik nowojorski na kruchym spodzie
Smaczne ciasto Kinder Bueno