Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia

Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Weronika Kwaśniak / 13.01.2020 10:23
DRUKUJ PRZEPIS
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki zielonej,
  • 2 opakowania galaretki żółtej,
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej,
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
  • 1/2 opakowania biszkoptów,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • owoce na wierzch: np. truskawki lub maliny.
Przygotowanie:

Galaretkowiec z truskawkami to efektowne ciasto bez pieczenia. Jeśli masz ochotę, użyj innych owoców sezonowych - malin, borówek lub jagód.

Do spodu, zamiast biszkoptów, możesz kupić herbatniki. Pamiętaj jednak o tym, że będą twardsze i galaretkowiec stanie się trudniejszy do pokrojenia.

  1. Każdy kolor galaretki rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Wylej je do płaskich naczyń i odstaw, aż stężeją. Pozostaw jedno opakowanie żółtej galaretki na później.
  2. Gdy galaretki zastygną, pokrój je w kostkę.
  3. Dno tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm wyłóż biszkoptami.
  4. Żółtą galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Odstaw, żeby wystygła.
  5. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj razem. 
  6. Do masy śmietanowej dodaj teraz pokrojone w kostkę, kolorowe galaretki. Wymieszaj.
  7. Masę przełóż do tortownicy.
  8. Wierzch galaretkowca udekoruj owocami.
  9. Teraz galaretkowiec powinien zastygać w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

Zobacz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia:
Ciasto Rafaello bez pieczenia
Ciasto Snickers bez pieczenia
Czekoladowy sernik z malinami bez pieczenia
Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Bananowiec bez pieczenia
Stefanka z herbatników bez pieczenia

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)