W sezonie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, natomiast później, bez obaw użyj gruszek z dowolnej zalewy lub kompotu. Gruszki pieczone w cieście są miękkie, ale nie rozpadają się podczas krojenia. Smak deseru możesz podkręcić przyprawami korzennymi i kakao.
Spis treści
Ciasto z gruszkami z kompotu
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- pół szklanki oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- 4 gruszki z kompotu lub likieru.
Przygotowanie
- Gruszki wyciągnij z zalewy i przekrój na pół. Wyciągnij gniazda nasienne w razie potrzeby.
- Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzyj z cukrem i połącz z suchymi składnikami.
- Cienką strużką wlej olej i dodaj mleko. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na wierzchu połówki gruszek.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Pod koniec sprawdź za pomocą suchego patyczka, czy ciasto dostatecznie wyrosło.
Z kremem i bezą
Składniki:
- 3 duże gruszki,
- śmietanka kremówka,
- opakowanie mascarpone,
- ¾ szklanki cukru,
- 5 jajek,
- szklanka maki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 4 dodatkowe białka i 50 ml syropu cukrowego na bezę.
Przygotowanie
- Gruszki obierz dokładnie ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kosteczkę.
- Następnie przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek.
- Ubij pianę na sztywno z odrobiną soli i cukru. Połącz suche składniki z mokrymi.
- Przelej masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po wyjęciu i ostudzeniu odłóż na bok. Zmiksuj śmietankę kremówkę z mascarpone i dodaj pokrojone gruszki.
- Przełóż masą biszkopt i udekoruj na górze dodatkową porcją gruszek.
- Ubij pianę z dodatkowych białek na sztywno i dolej syrop cukrowy cienką strużką. Gdy masa będzie lśniąca wyciągnij i ułóż dowolnie na wierzchu ciasta. Przypal ręcznik palnikiem kuchennym, aż skarmelizujesz bezę.
- Włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.
fot. Adobe Stock
Czekoladowe z całymi gruszkami
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- pół kostki masła,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- pół szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 gruszki.
Przygotowanie
- Jajka ubij na sztywno z cukrem. Dosyp stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
- Pokrój masło na kawałki i dodaj do masy. Ucieraj przez kilka minut. Wlej mleko.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dolej lekko wystudzoną do masy. Przełóż do formy w typie keksówki.
- Obierz gruszki i w całości włóż w odstępach do ciasta tak, aby zakryć ¾ owocu.
- Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też:
Co zrobić z gruszek? Inspiracje i przepisy Przepisy na ciasta z jabłkami