Ciasto z gruszkami - z kremem, bezą lub kruszonką

Ciasto z gruszkami fot. Adobe Stock
Jesienny deser z owocami, który zrobisz w prosty sposób. Ciasto z gruszkami możesz przygotować na cieście kruchym lub ucieranym.
Sylwia Kazimierczuk / 03.11.2019 18:12
Ciasto z gruszkami fot. Adobe Stock

W sezonie najlepiej sprawdzą się świeże owoce, natomiast później, bez obaw użyj gruszek z dowolnej zalewy lub kompotu. Gruszki pieczone w cieście są miękkie, ale nie rozpadają się podczas krojenia. Smak deseru możesz podkręcić przyprawami korzennymi i kakao.

Spis treści

  1. Ciasto z gruszkami z kompotu
  2. Z kremem i bezą
  3. Czekoladowe z całymi gruszkami

Ciasto z gruszkami z kompotu

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • 4 gruszki z kompotu lub likieru.

Przygotowanie

  1. Gruszki wyciągnij z zalewy i przekrój na pół. Wyciągnij gniazda nasienne w razie potrzeby.
  2. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Jajka utrzyj z cukrem i połącz z suchymi składnikami.
  4. Cienką strużką wlej olej i dodaj mleko. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż na wierzchu połówki gruszek.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  6. Pod koniec sprawdź za pomocą suchego patyczka, czy ciasto dostatecznie wyrosło.

Z kremem i bezą

Składniki:

  • 3 duże gruszki,
  • śmietanka kremówka,
  • opakowanie mascarpone,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • szklanka maki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 4 dodatkowe białka i 50 ml syropu cukrowego na bezę.

Przygotowanie

  1. Gruszki obierz dokładnie ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Następnie przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Oddziel białka od żółtek.
  3. Ubij pianę na sztywno z odrobiną soli i cukru. Połącz suche składniki z mokrymi.
  4. Przelej masę biszkoptową do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu odłóż na bok. Zmiksuj śmietankę kremówkę z mascarpone i dodaj pokrojone gruszki.
  6. Przełóż masą biszkopt i udekoruj na górze dodatkową porcją gruszek.
  7. Ubij pianę z dodatkowych białek na sztywno i dolej syrop cukrowy cienką strużką. Gdy masa będzie lśniąca wyciągnij i ułóż dowolnie na wierzchu ciasta. Przypal ręcznik palnikiem kuchennym, aż skarmelizujesz bezę.
  8. Włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia.

Ciasto z gruszkami przepis
fot. Adobe Stock

Czekoladowe z całymi gruszkami

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • pół kostki masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 gruszki.

Przygotowanie

  1. Jajka ubij na sztywno z cukrem. Dosyp stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Pokrój masło na kawałki i dodaj do masy. Ucieraj przez kilka minut. Wlej mleko.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dolej lekko wystudzoną do masy. Przełóż do formy w typie keksówki.
  4. Obierz gruszki i w całości włóż w odstępach do ciasta tak, aby zakryć ¾ owocu.
  5. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też:
Co zrobić z gruszek? Inspiracje i przepisy Przepisy na ciasta z jabłkami

Redakcja poleca

REKLAMA